• Σύνδεση

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ!

Ανταπόκριση: Πόλυ Λυκούργου

Αγνοώντας μερικά διαμαντάκια του διαγωνιστικού προγράμματος και βραβεύοντας το σινεμά των auteurs (στις χειρότερες όμως τελευταίες ταινίες τους) το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ολοκληρώθηκε με μία σοκαριστική νότα! 

Ο Χρυσός Φοίνικας στον Κεν Λόουτς (κι άλλοι παραλογισμοί) Ο Κεν Λόουτς επιβραβεύεται που πήρε πίσω την απειλή του ότι θα συνταξιοδοτηθεί. Με το «I, Daniel Blake» καταθέτει άλλο ένα δείγμα κοινωνικού σινεμά με πολιτικό μήνυμα (ακολουθεί την ιστορία ενός 59χρονου ξυλουργού ο οποίος μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο πρέπει να σταματήσει να εργάζεται, όμως λόγω του κρατικού παραλογισμού δεν δικαιούται επίδομα πρόνοιας) και κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα ανάμεσα σε 21 άλλους μεγάλους δημιουργούς στο διαγωνιστικό των Καννών. Είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας για τον Λόουτς, όμως δυστυχώς μοιάζει με σουρεαλιστική απόφαση: κατανοούμε και προσυπογράφουμε την ανάγκη να βροντοφωνάξει κανείς ανρθωποκεντρικά μηνύματα μέσα από το σινεμά, όμως τα φεστιβάλ θα έπρεπε να βραβεύουν τις καλύτερες ταινίες. Σωστά;

«Ευχαριστώ όλους εκ μέρους όλης της ομάδας της ταινίας,» λέει ο Κεν Λόουτς στα γαλλικά, «ευχαριστούμε το Φεστιβάλ, τον Τιερί Φρεμό κι όλους τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ γιατί χάρη σε σας βρισκόμαστε εδώ, ευχαριστώ την Επιτροπή, είστε πολύ ευγενικοί κι ευχαριστούμε τις Κάννες, είστε πολύ σημαντικοί για το μέλλον του Φεστιβάλ, να μείνετε δυνατοί, παρακαλώ. Και να πω δυο λέξεις στα αγγλικά, το ότι παραλαμβάνω αυτό το Βραβείο αυτή τη στιγμή είναι παράξενο γιατί οι άνθρωποι που ενέπνευσαν αυτήν την ταινία, που δεν έχουν να φάνε, έχουν ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε γ' αυτούς. Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις, μία είναι να παρουσιάζει το σινεμά της διαμαρτυρίας των ανθρώπων, που παρουσιάζει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία κι ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε ν' απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά παίρνει την εξουσία - πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος.»

Κι όμως, η κριτική επιτροπή το 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με πρόεδρο τον σκηνοθέτη του «Mad Max» Tζορτζ Μίλερ, έδωσε μερικά από τα χειρότερα βραβεία στην ιστορία του θεσμού. 

Βράβευσε τον κενό ναρκισσισμό του Ξαβιέ Ντολάν, ο οποίος μετά το δυνατό «Mommy» επέστρεψε με την αισθητική υστερία και μεγαλοστομία του «It's Only the End of the World». Βράβευσε την σχεδόν προσβλητική ανοησία της Αντρεα Αρνολοντ στην καταγραφή της περιθωριακής Αμερικής με το «American Honey». Βράβευσε ένα από τα τρία έργα που γιουχαρίστηκαν (δικαιολογημένα), το «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς. 

Κι άφησε απ' έξω όσα ενθουσίασαν κριτικούς κινηματογράφου, αγοραστές από όλο τον κόσμο, αλλά και απλό κοινό: το συγκλονιστικό «Toni Erdmann» της Μάρεν Αντε δεν πήρε τίποτα (σκάνδαλο!), τίποτα ο Τζιμ Τζάρμους και η αστική του ποιητική ωδή «Paterson», τίποτα ο καταπληκτικός Πολ Βερχόφεν και η ανεπανάληπτη Ιζαμπέλ Ιπέρ του στο «Elle». Αβράβευτος έφυγε κι ο Παρκ Τσαν Γουκ (αν ήθελαν αισθητικό μεγαλείο ας το έδιναν στον Κορεάτη μάστερ κι όχι στον Ντολάν). 

Μεγάλη απογοήτευση και σοκ τα βραβεία. Πάντα όμως οι Κάννες σε αφήνουν με κάτι να συζητάς. 

Και του χρόνου! 

Τα Βραβεία του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών:

Χρυσός Φοίνικας: «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «It's Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν
Βραβείο της Επιτροπής: «American Honey» της Αντρεα Αρνολντ
Βραβείο Σκηνοθεσίας: ex aequo στους Κριστιάν Μουντζιού για το «Bacalaureat» και Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Personal Shopper»
Βραβείο Σεναρίου: Ασγκάρ Φαραντί για τον «Εμποράκο»
Ανδρικής Ερμηνείας: Σαάμπ Χοσεϊνί για τον «Εμποράκο» του Ασγκάρ Φαραντί
Γυναικείας Ερμηνείας: Ζακλίν Ζοζέ για το «Ma' Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα


Ξαβιέ Ντολάν

Αντρεα Αρνολντ


Κριστιάν Μουντζιού, Ολιβιέ Ασαγιάς

Ασγκάρ Φαραντί


Σαάμπ Χοσεϊνί 


Ζακλίν Ζοζέ