• Σύνδεση

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΣΑΚΕ

Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μας συνταγές, απ’ όλες τις κουζίνες. Η μαρινάδα με μίσο και σάκε δίνει γεύση και μια ωραία πορτοκαλί απόχρωση στο ψάρι. Η σάρκα γίνεται μαλακιά, αλμυρή και ξινή ταυτόχρονα. Ταιριάζει με απλό ρύζι στον ατμό και μποκ τσόι σοταρισμένο με τζίντζερ.

Υλικά

Για 4 άτομα

½ κούπα σάκε (125ml)
1/2 κούπα μίριν (125ml)
½ κούπα πάστα λευκού μίσο (125ml)
¼ της κούπας ζάχαρη (60ml)
4 φιλέτα μαύρου μπακαλιάρου, περίπου 230 γρ., με την πέτσα, απολεπισμένα
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι για το τηγάνισμα (15ml)
4 κλωνάρια χατζικάμι ή σχοινόπρασο
Ρύζι στον ατμό
Μποκ τσόι σοταρισμένο με τζίντζερ 

Οδηγίες 

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε 3 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βγάλτε το κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Βάλτε το στο ψυγείο 20 λεπτά.
Βάλτε τον μπακαλιάρο σε ένα μη αντιδραστικό δοχείο. Περιχύστε τον με τη μαρινάδα. Καλύψτε το δοχείο με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ και μέχρι 2 μέρες.
Βγάλτε το ψάρι από τη μαρινάδα και τινάξτε το, αλλά μην το πλύνετε.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ζεστάνετε μια μεγάλη αντικολλητική σοτέζα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το λάδι, αφήστε το να ζεσταθεί και βάλτε το ψάρι με τη σάρκα προς τα κάτω στη σοτέζα. Τηγανίστε 1 με 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Γυρίστε το και τηγανίστε μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα. Βγάλτε το ψάρι με μια σπάτουλα και τοποθετήστε το σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε 15-20 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και σερβίρετε με ρύζι στον ατμό και το σοταρισμένο με το τζίντζερ  μποκ τσόι. Γαρνίρετε με χατζικάμι ή σχοινόπρασο.