• Σύνδεση

ΜΠΟΥΚΑΤΙΝΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Εκτός από πολύ νόστιμη, μια σάλτσα με θαλασσινά είναι επίσης πολύ εύκολη. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί πίνο γκρίζιο, με άρωμα ανθών και φρούτων, που ταιριάζει ιδανικά με τις λεπτές γεύσεις των μυδιών, των χτενιών και του λουτιάνου. Όποτε μπορείτε, δοκιμάστε να μαγειρέψετε με το ίδιο κρασί που θα σερβίρετε στο τραπέζι, ώστε οι γεύσεις στο πιάτο να ταιριάζουν με τις γεύσεις το ποτήρι σας. Το μπουκατίνι είναι ένα μακρύ, κούφιο, κυλινδρικό είδος ζυμαρικών που μοιάζει σαν καλαμάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σωληνοειδές ζυμαρικό.

Για 4 άτομα

Υλικά

220 γρ. φρέσκα στρείδια
220 γρ. μύδια
220 γρ. μεγάλες γαρίδες (10/12)
220 γρ. χτένια, τεμαχισμένα στα τέσσερα
220 γρ. φιλέτο κόκκινου λουτιάνου, με την πέτσα (απολεπισμένο)
1/4 της κούπας (60 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
1 μεγάλο ισπανικό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κυβάκια 
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι 
1 1/2 κούπα (375 mL) ξηρό κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση πίνο γκρίζιο
1 κούπα (250 mL) ζουμί μυδιών, εμφιαλωμένο ή κονσέρβα
1 κούπα (250 mL) κόκκινες και κίτρινες ντομάτες, κομμένες σε μέτρια κυβάκια
1 κούπα (250 mL) χοντροκομμένος πλατύφυλλος μαϊντανός, χωρισμένος
670 γρ. φρέσκα μπουκατίνι ή 450 γρ. ξερά μπουκατίνι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλάτι κοσέρ, για το βράσιμο των ζυμαρικών
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, για το τελείωμα
3/4 της κούπας (185 mL) φλούδες παρμεζάνας, για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, κομμένο σε σφήνες, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Σιγουρευτείτε ότι τα μύδια και τα στρείδια είναι κλειστά. Χτυπήστε ελαφρώς τη σκληρή επιφάνεια όσων δεν είναι κλειστά για να δείτε αν κλείνει. Αν δεν κλείνει, πετάξτε τα. Τρίψτε και αφαιρέστε το γενάκι από τα μύδια. Αποφλοιώστε τις γαρίδες και αφαιρέστε τη φλέβα. Τεμαχίστε τα χτένια στα τέσσερα. Αφαιρέστε τα κόκαλα από το λουτιάνο και μετά κόψτε τον σε κομμάτια 4 εκ.

Βάλτε ένα πολύ μεγάλο (40 εκ.) τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. (Αν δεν έχετε τόσο μεγάλο τηγάνι χρησιμοποιήστε 2.) Προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε 30 δεύτερα. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι και σοτάρετε 1 λεπτό.

Προσθέστε τα στρείδια και τα μύδια, καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι και τηγανίστε 1 λεπτό. Μετά προσθέστε τα χτένια και τις γαρίδες και τηγανίστε μέχρι να πάρουν χρώμα τα χτένια από τη μια πλευρά και να γίνουν ροζ οι γαρίδες. Γυρίστε τα χτένια και τις γαρίδες. Προσθέστε το λουτιάνο με την πέτσα προς τα κάτω και τηγανίστε 1 λεπτό. Γυρίστε το λουτιάνο και τσιγαρίστε την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.

Ντεγκλασάρετε με το κρασί και του ζουμί μυδιών. Προσθέστε τις ντομάτες και το μισό μαϊντανό και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και τα στρείδια. Αν δεν ανοίξουν κάποια πετάξτε τα.

Ενώ γίνεται η σάλτσα, ετοιμάστε τα μπουκατίνι. Βράστε κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τα μπουκατίνι και βράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, περίπου 3 λεπτά αν είναι φρέσκα. (Αν είναι ξερά, η συσκευασία πρέπει να αναγράφει χρόνο βρασίματος.) Σουρώστε καλά σε ένα σουρωτήρι.

Βάλτε τα ζυμαρικά σε μια πιατέλα και ρίξτε από πάνω τα θαλασσινά. Ραντίστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με την παρμεζάνα και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σερβίρετε με μια σφήνα λεμονιού.