• Σύνδεση

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ


 Κοτόσουπα με γάλα καρύδας και κιτρώδες άρωμα χάρη στο λάιμ, το λεμονόχορτο  και το γκαλανγκάλ. Το γκαλανγκάλ μπορεί να μοιάζει σαν τζίντζερ, αλλά είναι πιο δροσερό και έχει γεύση πεύκου. Δε θέλει καθάρισμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο το κύριο κομμάτι του γκαλανγκάλ. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε. Κόψτε το σε φέτες, βάλτε τες ξεχωριστά σε ένα ταψί και καταψύξτε. Μόλις ψυχθούν, μπορείτε να βάλετε τις φέτες σε μια σακούλα.

Υλικά
Για 4 άτομα

110 γρ. μπούτια κοτόπουλου, ξεκοκαλισμένο, χωρίς την πέτσα
1 κλαράκι λεμονόχορτο  
1 κομμάτι γκαλανγκάλ (2,5 εκ), αξεφλούδιστο 
4 φύλλα λάιμ
2 κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι 
2 κούπες (500 mL) γάλα καρύδας
1 κούπα (250 mL) νερό ή ζωμός κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρέσκος χυμός λεμονιού ή λάιμ
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σος ψαριού
1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένο ζάχαρη κοκοφοίνικα 
1/4 της κούπας (60 mL) φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, για γαρνίρνισμα 

Οδηγίες

Κόψτε το κοτόπουλο σε λωρίδες 6 χιλ. Αφήστε το στην άκρη.
Χτυπήστε το λεμονόχορτο  σε μια πλάκα κοπής με τη λαβή ενός κουζινομάχαιρου. Κόψτε το σε κομμάτια 6 εκ. Κόψτε το γκαλανγκάλ σε φέτες 3 χιλ., κόψτε τα φύλλα λάιμ στα τρία και τις πιπεριές τσίλι στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους. Αφήστε τα στην άκρη.
Σιγοβράστε το γάλα καρύδας και το νερό (ή το ζωμό) σε μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε 2 με 3 λεπτά, χωρίς να πάρει βράση.
Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέστε το λεμονόχορτο, το γκαλανγκάλ, τα φύλλα λάιμ και τις πιπεριές τσίλι. Σιγοβράστε άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς.
Προσθέστε το κοτόπουλο και σιγοβράστε, ανακατεύοντας, 5 λεπτά. Προσέξτε να μην παραβράσετε το κοτόπουλο και χαμηλώστε τη φωτιά αν αρχίσει να βράζει η σούπα.
Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού (ή λάιμ), τη σος ψαριού και τη ζάχαρη. Σερβίρετε τη σούπα γαρνιρισμένη με κόλιανδρο.