• Σύνδεση

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΣΙΛΙ


 Η μαρμελάδα τσίλι είναι απαραίτητο καρύκευμα στην Ταϊλάνδη. Είναι μια μαρμελάδα που περιέχει όλες τις γεύσεις που συναντά κανείς στην ταϊλανδέζικη κουζίνα: γλυκιά, ξινή, αλμυρή, καυτερή. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από μια οποιαδήποτε καυτερή σάλτσα είναι η λεπτή βαθιά γεύση της πάστας γαρίδας. Φτιάξτε αρκετή – διατηρείται καιρό στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε την όποτε θέλετε να δώσετε μια καυτερή νότα.

Για 2 κούπες (500 mL) μαρμελάδα τσίλι

Υλικά

Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 1 κούπα (250 mL)
2 κούπες (500 mL) εσαλότ, κομμένα κατά μήκος
1 κούπα (250 mL) σκόρδο, κομμένο κατά μήκος
5 φέτες (3 χιλ.) γκαλανγκάλ, με τη φλούδα
1/2 κούπα (125 mL) αποξηραμένες μακριές κόκκινες πιπεριές τσίλι, πλυμένες, χωρίς τους σπόρους
1/4 της κούπας (60 mL) αποξηραμένες γαρίδες, πλυμένες και σκουπισμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) πάστα γαρίδας
1/2 κούπα (125 mL) ζάχαρη κοκοφοίνικα  (ψιλοκομμένη, χτυπημένη σε γουδί ή τριμμένη)
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) πάστα ταμάρινθου
1/4 της κούπας (60 mL) σος ψαριού

Οδηγίες
Σε ένα γουόκ ή ένα μικρό κατσαρολάκι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεστάνετε το λάδι ως τους 180 βαθμούς. Τηγανίστε τα εσαλότ, το σκόρδο, το γκαλανγκάλ, τις πιπεριές και τις αποξηραμένες γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσέχετε τις πιπεριές. Θέλετε ίσα ίσα να σκάσουν, γιατί αν καούν η μαρμελάδα θα πικρίσει. Βγάλτε τα υλικά με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να κρυώσουν σε ένα πιάτο.
Βάλτε τα σε ένα μπλέντερ, προσθέστε την πάστα γαρίδας και αναμείξτε. Προσθέστε λίγο από το λάδι τηγανίσματος αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Σιγοβράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τη ζάχαρη κοκοφοίνικα, τον ταμάρινθο και τη σος ψαριού και σιγοβράστε μέχρι να πήξει το μείγμα, 5 με 7 λεπτά.
Φυλάξτε τη μαρμελάδα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται 10 μέρες.