• Σύνδεση

ΟΡΕΚΕΤΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΑ

«Ορεκέτι» σημαίνει μικρό αφτί και το σχήμα αυτών των ζυμαρικών – σαν μικρή κούπα - είναι ιδανικό για αυτή τη γλυκιά σάλτσα. Αυτή η συνταγή συνδυάζει γλυκό ιταλικό λουκάνικο, ήπια πράσα και ξινά εσαλότ με παρμεζάνα, κρέμα και μουστάρδα ντιζόν. Για να γίνουν τα μπιζέλια τραγανά, προσθέστε τα στο τέλος.

Για 4 άτομα

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
340 γρ. γλυκό ιταλικό λουκάνικο, χωρίς το περίβλημα, θρυμματισμένο
2 μεγάλα πράσα, μόνο τα λευκά και ανοιχτά πράσινα μέρη, κομμένα σε φέτες 6 χιλ.
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κομμένα εσαλότ (φέτες 6 χιλ.)
1/2 κούπα (125 mL) λευκό κρασί, κατά προτίμηση πίνο γκρίζιο 
3/4 της κούπας (185 mL) κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) μουστάρδα ντιζόν
450 γρ. ξερά ορεκέτι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλάτι κοσέρ, για το βράσιμο των ζυμαρικών 
1 κούπα (250 mL) κατεψυγμένα γλυκομπίζελα, αποψυγμένα και στραγγισμένα, ή φρέσκα μπιζέλια (μερικώς μαγειρεμένα, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο 
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοτριμμένο παρμεζάνα, συν παραπάνω για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε το λουκάνικο, διαλύοντας τυχόν σβόλους, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα από τη μια πλευρά, περίπου 5 λεπτά.

Προσθέστε τα πράσα και τηγανίστε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε τα εσαλότ και τηγανίστε 1 λεπτό. Ντεγκλασάρετε με το λευκό κρασί και προσθέστε την κρέμα και την ντιζόν. Ανακατέψτε και καρυκεύστε με μαύρο πιπέρι. Κρατήστε τη σάλτσα ζεστή ενώ βράζουν τα ζυμαρικά.

Για τα ζυμαρικά, βράστε κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τα ορεκέτι
 και βράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Σουρώστε σε ένα σουρωτήρι.

Προσθέστε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα μπιζέλια, ίσα ίσα να ζεσταθούν.

Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, ανάλογα με το γούστο σας. Μεταφέρετε σε μια ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος ή σε ξεχωριστά μπολ. Σερβίρετε αμέσως, με έξτρα τριμμένο τυρί, αν θέλετε.