• Σύνδεση

ΟΥΜΙΤΑ

Το ουμίτα είναι ένα απλό χωριάτικο πιάτο της Αργεντινής με γλυκό καλαμπόκι. Είναι παχύ, σχεδόν σαν κέικ, και συγκρίνεται με το μεξικάνικο ταμάλε. Το μυστικό είναι να εξάγεται όσο περισσότερο γλυκό γαλακτώδες υγρό μπορείτε από το καλαμπόκι.

Για 6 άτομα ως συνοδευτικό

Υλικά 

8 στάχυα καλαμποκιού, κατά προτίμηση κίτρινα, όσο πιο φρέσκα και γλυκά γίνεται, χωρίς τα φύλλα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  
1 κούπα (250 mL) ψιλοκομμένο κρεμμύδια
1/2 κούπα (120 mL) πλήρες γάλα, χωρισμένο
1 κούπα (250 mL) φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι, ή όσο θέλετε

Οδηγίες
Με έναν τρίφτη τρίψτε το καλαμπόκι σε ένα μεγάλο μπολ. Ξύστε κάθε κώνο με ένα μαχαίρι για να χυθεί όλο το γαλακτώδες υγρό στο μπολ.
Λιώστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια γάστρα ή ένα σμαλτωμένο σκεύος από χυτοσίδηρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα, περίπου 4 λεπτά.
Προσθέστε το καλαμπόκι με όλα του τα υγρά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει το μείγμα, περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το ¼ της κούπας (60 mL) γάλα. Μόλις απορροφηθεί το γάλα, προσθέστε σταδιακά το άλλο 1/4 της κούπας (60 mL) γάλα σε δύο δόσεις, για να απορροφηθεί καλά.
Προσαρμόστε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει. Βράστε, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει κρεμώδες το καλαμπόκι, περίπου 4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και τη φρεσκάδα του καλαμποκιού.
Κόψτε το βασιλικό και προσθέστε τον στο καλαμπόκι, μαζί με τις νιφάδες τσίλι και αλάτι.