• Σύνδεση

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Αυτά τα πιτάκια είναι τυπικό ταϊλανδέζικο φαγητό δρόμου: είναι γεμιστά με διάφορα νόστιμα υλικά. Δεν είναι απλώς διπλωμένη ζύμη όμως. Διαβάστε παρακάτω πώς στρώνεται και διπλώνεται η ζύμη, αφού φτιάξετε τη γέμιση. Τώρα δείτε τη φωτογραφία. Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική ζύμη, που είναι ελαφριά και τραγανή και μπορείτε να τη γεμίσετε με ό,τι θέλετε. Θα πρέπει να εξασκηθείτε στην τεχνική πλασίματος, αλλά όταν το πετύχετε τα πιτάκια θα βγουν πεντανόστιμα.

Υλικά

Γέμιση
2 ρίζες κόλιανδρου, ξυσμένες και κομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5ml)
3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες και συνθλιμμένες
½ κουταλάκι του γλυκού ολόκληροι κόκκοι λευκού πιπεριού (2,5ml)
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι (45ml)
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κάρι (30ml)
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα (30ml)
2 κουταλιές της σούπας ελαφριά, χαμηλή σε νάτριο σος σόγιας (30ml)
200 γρ. χοντροκομμένα μπούτια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα, ξεκοκαλισμένα
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
500 γρ. βραστές πατάτες, κρύες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια  60 χιλ.
Λίγος ζωμός κότας ή νερό
½ κούπα ψιλοκομμένο φύλλα κόλιανδρου (125ml)
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)

Εξωτερική ζύμη

1 κουταλιά της σούπας γκι ή βούτυρο (15ml)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (500ml)
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (30ml)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5ml)
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι (30ml)
¾ της κούπας νερό (190ml)

Εσωτερική ζύμη
5 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι (75ml)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250ml)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ (15ml)

Οδηγίες
Γέμιση
Σε ένα γουδί φτιάξτε μια πάστα με τις ρίζες κόλιανδρου, το αλάτι, το σκόρδο και το πιπέρι.
Σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι ζεστάνετε λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέστε την πάστα και τηγανίστε μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει τα αρώματά της.
Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε την πάστα κάρι και όταν βγάλει τα αρώματά της, καρυκεύστε με ζάχαρη και σος σόγιας.
Προσθέστε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τις πατάτες και σιγοβράστε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό για να μην ξεραθεί και καεί η γέμιση. Η γέμιση πρέπει να είναι λίγο γλυκιά και αλμυρή, με άρωμα από την πάστα κάρι. Πρέπει να έχει αρκετά έντονη γεύση, αλλιώς τα πιτάκια θα βγουν άνοστα. Αφήστε τη να κρυώσει και ρίξτε το φρέσκο κόλιανδρο.

Εξωτερική ζύμη
Αναμείξτε το γκι ή το βούτυρο με το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε, μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
Σχηματίστε μικρά μπαλάκια διαμέτρου 4 εκ. – θα πρέπει να έχετε 12-16 μπαλάκια.

Εσωτερική ζύμη
Ρίξτε λάδι στο αλεύρι και στο κορν φλάουρ, ζυμώστε και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί 20 λεπτά. Σχηματίστε μπαλάκια διαμέτρου 2 εκ.
Ρολάρετε κάθε μπαλάκι εξωτερικής ζύμης σε ένα δίσκο.
Βάλτε ένα μπαλάκι εσωτερικής ζύμης στο πάνω μέρος του δίσκου και ρολάρετε την εξωτερική ζύμη από πάνω του, ώστε να πάρει σχήμα πούρου.
Γυρίστε το πούρο 90 μοίρες και με έναν πλάστη ανοίξτε το από το κέντρο προς τα έξω ώστε να πάρει ελλειπτικό σχήμα. Ρολάρετε πάλι με τα δάχτυλά σας και γυρίστε το πούρο 90 μοίρες. Ανοίξτε το πάλι με τον πλάστη, σε σχήμα οβάλ. Επαναλάβετε άλλη μια φορά και αφήστε να ξεκουραστεί 4 λεπτά.
Κόψτε ρολάκια ζύμης σε δίσκους πάχους ½ εκ. Ρολάρετε τους δίσκους σε οβάλ μήκους 6 εκ. και πλάτους 4 εκ.

Βάλτε μία κουταλιά της σούπας κρύας γέμισης κοντά στο κέντρο. Υγράνετε τη μία άκρη της ζύμης με νερό. Διπλώστε τη ζύμη και σφραγίστε, ώστε να σχηματιστεί ένα ημικύκλιο. Αφήστε τα πιτάκια στο ψυγείο 30 λεπτά.
Ρίξτε το λάδι σε ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήστε το να φτάσει στους 180-190 βαθμούς. Τηγανίστε τα πιτάκια σε μικρές παρτίδες (χωρίς να παραγεμίσετε το γουόκ), μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τα σε ένα δίσκο με χαρτοπετσέτες.