• Σύνδεση

ΤΑϊΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ

Η γλυκιά καπνιστή πέστροφα συνδυάζεται τέλεια με το ξινό πράσινο (ωμό) μάνγκο και το καβουρντισμένο ρύζι. Όπως με πολλά ταϊλανδέζικα πιάτα, δίνεται μεγάλη σημασία στη γαρνιτούρα. Εδώ χρησιμοποιούμε βασιλικό, μέντα και κόκκινες πιπεριές τσίλι. Επίσης, όπως όλα τα ταϊλανδέζικα πιάτα, φαίνεται υπέροχο.

Για 4-6 άτομα

Υλικά
2 ταϊλανδέζικες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες 1 εκ.
4 εσαλότ, με τη φλούδα
4 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα
1 κομμάτι γκαλανγκάλ (2,5 εκ), με τη φλούδα
Φυτικό λάδι, για ράντισμα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) άβραστο λευκό κολλώδες ρύζι (γνωστό και ως γλυκό ρύζι) ή ρύζι γιασμίν
1 μέτριο ή 2 μικρά πράσινα μάνγκο, αποφλοιωμένα και τριμμένα ή κομμένα ζουλιέν σε κομμάτια 3 χιλ.
15 φύλλα φρέσκου βασιλικού Ταϊλάνδης, χοντροκομμένα
15 φύλλα φρέσκιας μέντας, χοντροκομμένα
2 μακριές κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρέσκος χυμός λάιμ
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σος ψαριού
200 γρ. φιλέτο καπνιστής πέστροφας, απολεπισμένο
Καλάθι ψησίματος λαχανικών

Οδηγίες
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά.
Ραντίστε τις μελιτζάνες, τα εσαλότ, το σκόρδο και το γκαλανγκάλ με το λάδι και βάλτε τα σε ένα καλάθι ψησίματος λαχανικών. Ψήστε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα στην άκρη.
Καβουρντίστε το ρύζι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 4 με 5 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει. Αλέστε το με ένα μύλο μπαχαρικών (ή ένα μύλο καφέ) ή ένα γουδί.
Καθαρίστε τα εσαλότ και το σκόρδο, χοντροκόψτε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Κόψτε το γκαλανγκάλ (δε χρειάζεται να αφαιρέσετε τη φλούδα) και τις μελιτζάνες και προσθέστε στο μπολ. Ρίξτε το μάνγκο, το βασιλικό, τη μέντα και τις πιπεριές και ανακατέψτε. Μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το χυμό λεμονιού και τη σος ψαριού. Ραντίστε τη σαλάτα. Προσθέστε το καβουρντισμένο ρύζι και ανακατέψτε. Γαρνίρετε τη σαλάτα με την απολεπισμένη πέστροφα.