• Σύνδεση

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛ


 Ποιος δε λατρεύει τα σπρινγκ ρολ; Το σαμ γκλερ είναι ένας συνδυασμός σκόρδου, ριζών κόλιανδρο και κόκκων πιπεριού, που χρησιμοποιείται σε ταϊλανδέζικα πιάτα για να ενισχύσει τη γεύση. Τα νουντλ φασολιών είναι πιο διάφανα από τα νουντλ ρυζιού.

Για 10 με 12 σπρινγκ ρολ (για 5 με 6 άτομα, ως ορεκτικό)

Υλικά

85 γρ. νουντλ φασολιών (βερμιτσέλι)
10 αποξηραμένα μανιτάρια σιτάκε
4 κουταλιές της σούπας (60 mL) φυτικό λάδι, χωρισμένο 
200 γρ. χοιρινός κιμάς
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σαμ γκλερ
3 κούπες (750 mL) λάχανα νάπα, ψιλοκομμένο 
1 κούπα (250 mL) καρότα, τριμμένα 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σος στρειδιών
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σος σόγιας 
1 μεγάλο αβγό
10 με 12 φύλλα για σπρινγκ ρολ (τετράγωνα φύλλα 20 εκ.)
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 5 κούπες (1,25 λίτρα)
Γλυκόξινη σάλτσα τσίλι ή μαρμελάδα τσίλι, για σερβίρισμα

Οδηγίες

Μουλιάστε τα βερμιτσέλι σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν εύπλαστα. Στραγγίξτε τα νουντλ και κόψτε τα σε κομμάτια 4 εκ.
Σε ένα μικρό μπολ μουλιάστε τα μανιτάρια σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τα μανιτάρια και κόψτε και πετάξτε τα κοτσάνια. Κόψτε τα σε λεπτές φέτες και αφήστε τα στην άκρη.
Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λάδι σε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε τον κιμά 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά. Στραγγίξτε το κρέας και αφήστε το στην άκρη.
Ζεστάνετε τις άλλες 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λάδι σε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σαμ γκλερ και τσιγαρίστε 1 λεπτό ή μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέστε τα μανιτάρια και τηγανίστε 1 με 2 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το λάχανο και τα καρότα και τηγανίστε άλλο 1 ½ λεπτό. (Μην τα τηγανίσετε πολύ, γιατί η γέμιση θα λασπώσει.) Βγάλτε το γουόκ από τη φωτιά. Προσθέστε τα νουντλ και τον κιμά και μετά τη σος στρειδιών, τη ζάχαρη και τη σος σόγιας, συν μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε καλά. 
Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε ελαφρώς το αβγό. Απλώστε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας με τη μια γωνία προς τη μεριά σας. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) γέμιση στο κέντρο. Διπλώστε την κάτω άκρη και καλύψτε τη γέμιση και μετά διπλώστε την αριστερή και δεξιά γωνία. Ρολάρετε το πακέτο και καθώς φτάνετε στο πάνω μέρος, αλείψτε τις πάνω άκρες με το χτυπημένο αβγό για να κλείσει καλά το σπρινγκ ρολ. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύψτε τα σπρινγκ ρολ με μια νωπή πετσέτα.
Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί. Ζεστάνετε το λάδι για τηγάνισμα σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι με βαρύ πάτο στους 190 βαθμούς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τηγανίστε τα σπρινγκ ρολ σε παρτίδες για 6 με 7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Μετά βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στραγγίξουν στις χαρτοπετσέτες.
Σερβίρετε με τη γλυκόξινη σάλτσα τσίλι (ή μαρμελάδα τσίλι).

Σαμ γκλερ
Για 3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σαμ γκλερ

Υλικά
1 κούπα (250 mL) ρίζες κόλιανδρου
4 σκελίδες σκόρδο 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) κόκκοι μαύρου ή λευκού πιπεριού΄

Οδηγίες
Χτυπήστε τις ρίζες κόλιανδρου σε ένα γουδί. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια πάστα. Τέλος, προσθέστε τους κόκκους πιπεριού και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 βδομάδες.