• Σύνδεση

ΤΣΑΝΑ ΜΑΣΑΛΑ

Αυτό το πιάτο προέρχεται από τη βόρεια Ινδία και είναι ξινό. Πρόκειται για ένα δημοφιλές σνακ που πωλείται στους δρόμους του Πακιστάν. Περιέχει ρεβίθια (γνωστά επίσης ως «τσανά»), που θα έπρεπε να τρώμε πιο συχνά. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για ένα καθημερινό δείπνο.

Για 6 άτομα

Υλικά

2 κονσέρβες (398 mL η κάθε μία) ρεβίθια
2 με 3 κουταλιές της σούπας (30–45 mL) φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σπόροι κύμινου
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές σεράνε (χωρίς τους σπόρους)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλεσμένο κόλιανδρο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) γκαράμ μασάλα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σκόνη κόκκινου τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ
1 κονσέρβα (796 mL) ψιλοκομμένες ντομάτες, με το χυμό τους, ή 3 ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κούπες (500 mL) φύλλα φρέσκο σπανάκι (προαιρετικά)

Γαρνιτούρες

1/2 κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1/2 κούπα (125 mL) φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
1/2 κούπα (125 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά) ή ξινή κρέμα
1 συνταγή πούρι
Αλάτι

Οδηγίες

Στραγγίξτε τα ρεβίθια και ξεπλύντε τα καλά με κρύο νερό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέστε το κύμινο και καβουρντίστε το, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να βγάλει το άρωμά του, προσέχοντας να μην καεί (διαφορετικά το κύμινο θα πικρίσει).
Μόλις καβουρντιστεί, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπεριές. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατό και τσιγαρίστε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το κόλιανδρο, το γκαράμ μασάλα, τη σκόνη τσίλι, τον κουρκουμά και το αλάτι, ανακατεύοντας καλά. Προσθέστε τις ντομάτες και τους χυμούς τους, τα ρεβίθια και λίγο νερό. Σιγοβράστε 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να πήξει η σάλτσα. Καρυκεύστε με αλάτι. Προσθέστε το σπανάκι, αν θέλετε.
Μπορείτε να το σερβίρετε με κόκκινο κρεμμύδι, κόλιανδρο και γιαούρτι (ή ξινή κρέμα) και/ή φρέσκο πούρι.

Πούρι

Τηγανητά ψωμάκια που φουσκώνουν μαγικά. Είναι ιδανικά για σνακ ή για σερβίρισμα στο τραπέζι.

Για 6 άτομα (περίπου 20 πούρι)

Υλικά

4 κούπες (1 λίτρο) (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν παραπάνω για πασπάλισμα)
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) λιωμένο γκι
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)

Οδηγίες

Βάλτε το αλεύρι, το γκι και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε αρκετό νερό ώστε να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Ζυμώστε περίπου 5 λεπτά στο μπολ. Φτιάξτε μπαλάκια 5 εκ. Με έναν πλάστη ανοίξτε κάθε μπαλάκια σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε κυκλάκια διαμέτρου 12-15 εκ.
Βάλτε σε ένα ταψί ή μια μεγάλη πιατέλα χαρτοπετσέτες. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ή ένα γουόκ στους 180 βαθμούς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε προσεκτικά τα πούρι στο λάδι σε παρτίδες. Τηγανίστε 1 με 2 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Με μια κουτάλα ρίξτε λάδι από την πάνω πλευρά και γυρίστε τα μία φορά. Βγάλτε τα πούρι με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τα στις χαρτοπετσέτες.
Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη. Σερβίρετε τα πούρι ζεστά.