• Σύνδεση

ΑΓΚΕΝΤΑΣΙ ΤΟΦΟΥ


 Δε γίνεται εκπομπή για την ιαπωνική κουζίνα χωρίς τόφου. Εδώ τηγανίζουμε σκληρό τόφου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα (βοηθάει η μαγεία του πατατάλευρου) και το σερβίρουμε με γαρνιτούρα κόκκινου τσίλι και κλασική σος για τεμπούρα.

Για 3 με 4 άτομα

Γαρνιτούρα νταϊκόν και κόκκινου τσίλι
1 κούπα (250 ml) τριμμένο φρέσκο νταϊκόν (όσο πιο ψιλό γινέται)
1 κουταλάκι του τσαγιού (5ml) νιφάδες κόκκινου τσίσι ή 1 ταϊλανδέζικη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

Για τη σος
¾ της κούπας (185 ml) ζωμός ντάσι
3 κουταλιές της σούπας (45 ml) σος σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
3 κουταλιές της σούπας (45 ml) μίριν (ιαπωνικό κρασί για μαγείρεμα)
½ κούπα (125 ml) νιφάδες παλαμίδας (κατσουομπούσι)

Για το τόφου
1 κομμάτι σκληρού τόφου, περίπου 285 γρ.
Πατατάλευρο, για το άλειμμα του τόφου
Φυτικό λάδι, για βαθύ τηγάνισημα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φύλλα νόρι (αποξηραμένα φύκια), κομμένα σε λεπτές λωρίδες με ψαλίδι

Οδηγίες 

Ετοιμάστε τη γαρνιτούρα, ώστε να συνδυαστούν οι γεύσεις. Τοποθετήστε το νταϊκόν σε ένα κόσκινο πάνω από ένα μπολ και ζουλήξτε μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά. Ανακατέψτε με τις νιφάδες τσίλι (ή το φρέσκο τσίλι) μέσα στο κόσκινο. Αφήστε το στην άκρη.
Ετοιμάστε τη σος. Τοποθετήστε το ντάσι, τη σος σόγιας και το μίριν σε ένα μέτριο κατσαρολάκι και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις νιφάδες παλαμίδες και αφήστε να σιγοβράσει τρία λεπτά. Στραγγίξτε και κρατήστε τη σος ζεστή.
Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή ένα γουόκ ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί η μια μεγάλη πιατέλα.
Κόψτε το τόφου σε 8 κομμάτια και στεγνώστε το με χαρτοπετσέτες. Βάλτε το πατατάλευρο σε ένα μπολ ή πιάτο και προσθέστε το τόφου κομμάτι κομμάτι μέχρι να καλυφτεί. Τηγανίστε το τόφου, γυρνώντας το μερικές φορές μέχρι να πάρει χρώμα απ’ έξω, περίπου 5 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το τόφου στις χαρτοπετσέτες για να στραγγίξουν.
Τοποθετήστε το τόφου σε ένα μπολ σερβιρίσματος και περιχύστε από πάνω λίγη σος. Γαρνίρετε με φρέσκα κρεμμυδάκια, τη γαρνιτούρα νταϊκόν και κόκκινου τσίλι και νόρι.