• Σύνδεση

ΑΛΜΥΡΗ ΚΡΕΜΑ

«Τσαγουανμούσι» σημαίνει μαγειρεμένο στον ατμό σε κούπα. Είναι μια αλμυρή κρέμα που σερβίρεται ως μέρος ενός γεύματος (όχι ως επιδόρπιο). Ο συνδυασμός των γλυκών γαρίδων, του κοτόπουλου και των μανιταριών σε μια βελούδινη κρέμα αβγού θα σας εντυπωσιάσει την πρώτη φορά που θα το φτιάξετε.

Για 4 άτομα

Υλικά
4 γαρίδες (21/25), αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα, κομμένες κατά μήκος
2 μικρά μπούτια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα, ξεκοκαλισμένα, κομμένα σε μπουκίτσες
4 με 5 φρέσκα μανιτάρια σιτάκε, τεμαχισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σάκε
1 κουταλάκι του γλυκού (10 mL) σος σόγιας, για τη μαρινάδα
3 μεγάλα αβγά
2 κούπες (500 mL) ζωμός ντάσι (δείτε τη συμβουλή εδώ)
1 κουταλάκι του γλυκού (10 mL) σος σόγιας, για τα αβγά
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) μίριν (ιαπωνικό κρασί για μαγείρεμα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλάτι κοσέρ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα διαγώνια
4 πυρίμαχα ράμεκιν (250 mL)
Ένα μεγάλο καλάθι μπαμπού για μαγείρεμα στον ατμό με καπάκι (αρκετά μεγάλο για να χωράνε τα ράμεκιν)

Οδηγίες

Σε ένα μέτριο μπολ βάλτε τις γαρίδες, το κοτόπουλο και τα μανιτάρια. Μετά προσθέστε το σάκε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σος σόγιας. Αναμείξτε και αφήστε το μείγμα στο ψυγείο να μαριναριστεί 1 ώρα.
Σε ένα μέτριο μπολ αναμείξτε τα αβγά, το ντάσι, 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σος σόγιας, το μίριν και αλάτι. Περάστε το μείγμα από ένα κόσκινο σε μια μεγάλη μεζούρα.
Μοιράστε το μείγμα με το κοτόπουλο, τα σιτάκε και τις γαρίδες στα ράμεκιν και μετά γεμίστε τα τρία τέταρτα των ράμεκιν με το μείγμα με τα αβγά. Καλύψτε κάθε ράμεκιν με αλουμινόχαρτο και βάλτε τα στο καλάθι.
Τοποθετήστε το καλάθι πάνω από ένα γουόκ ή μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και μαγειρέψτε στον ατμό για περίπου 20 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα τη στάθμη του νερού. Ελέγξτε το φαγητό με ένα καλαμάκι μπαμπού. Όταν κάνετε τρύπες, πρέπει να βγαίνει ένας διάφανος ζωμός.
Πασπαλίστε με κρεμμυδάκια και καλύψτε για να μαγειρευτούν στον ατμό άλλα 2 με 3 λεπτά.
Σερβίρετε το τσαγουανμούσι ζεστό ή κρύο.