• Σύνδεση

ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑϊΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΣΙΛΙ ΚΑΙ ΤΑΜΑΡΙΝΘΟ


 Η πάστα ταμάρινθου – πωλείται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ – προέρχεται από τον καρπό του δέντρου ταμάρινθος. Η ξινή γεύση της βοηθάει στην εξισορρόπηση των γεύσεων στην ινδική και σε άλλες ασιατικές κουζίνες. Ένα μικρό βαζάκι διατηρείται καιρό στο ψυγείο. Το μαρινάρισμα είναι σημαντικό, γιατί επιτρέπει στο μείγμα μπαχαρικών να αρωματίσει τα παϊδάκια.

Για 2 με 3 άτομα

Υλικά

8 αρνίσια παϊδάκια γαλλικής κοπής ή 8 αρνίσια καρέ, πάχους 2,5 εκ., χωρίς περίσσιο λίπος
Μαρινάδα κούργκι μασάλα

2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κόλιανδρο 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι τριγωνέλλας
2 λοβοί πράσινου κάρδαμου
1 γαρίφαλο
1 φύλλο δάφνης 
½ γλυκάνισος
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σκόνη κόκκινης πιπεριάς τσίλι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς 
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) χοντροκομμένο σκόρδο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) χοντροκομμένο φρέσκο τζίντζερ 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σπόροι λευκού σουσαμιού 
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22,5 mL) φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) πάστα ταμάρινθου

Οδηγίες

Βάλτε τα παϊδάκια σε μια μεγάλη ρηχή πιατέλα.
Αναμείξτε τα πρώτα 6 μπαχαρικά – κόλιανδρο, τριγωνέλλα, κάρδαμο, γαρίφαλο, δάφνη, γλυκάνισος – σε ένα μύλο μπαχαρικών (ή μύλο καφέ) και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρετε τη σκόνη σε ένα μπολ και προσθέστε τη σκόνη τσίλι και τον κουρκουμά. Χτυπήστε τα σκόρδο και το τζίντζερ σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν πάστα. Προσθέστε τα μπαχαρικά μαζί με τους σπόρους σουσαμιού, το χυμό λεμονιού, τον ταμάρινθο και μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε.
Αλείψτε τα παϊδάκια με τη μαρινάδα. Καλύψτε τα και αφήστε τα στο ψυγείο να μαριναριστούν 30 λεπτά ή ένα βράδυ.
Αφήστε τα παϊδάκια να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσετε. Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλάει.
Αν χρησιμοποιείτε παϊδάκια γαλλικής κοπής τυλίξτε τα κόκαλα με αλουμινόχαρτο για να μην καούν. Ραντίστε το αρνί με λάδι και πασπαλίστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ψήστε το αρνί 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνει. Βγάλτε το από τη σχάρα και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο μερικά λεπτά πριν το σερβίρετε.