• Σύνδεση

ΜΠΑΡΦΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ


 Στη Βόρεια Αμερική η λέξη «μπάρφι» φέρνει κάτι άλλο στο νου, αλλά αυτά τα γλυκά τετράγωνα είναι εθιστικά. Η καρύδα συνδυάζεται τέλεια με το γλυκό κάρδαμο, το πλούσιο συμπυκνωμένο γάλα και το γκι. Βάλτε μια πιατέλα με μπάρφι στον πάγκο και θα δείτε πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν.

Για ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί 20-23 εκ.

Υλικά

3 με 4 λοβοί πράσινου κάρδαμου
3/4 της κούπας (185 mL) πλήρες γάλα
1 κούπα (250 mL) νιφάδες αποξηραμένης άγλυκης καρύδας
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) γκι
3/4 της κούπας (185 mL) ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) ροδόνερο (προαιρετικά)
1/2 κούπα (125 mL) ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης 

Οδηγίες

Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 20-23 εκ.
Αλέστε το κάρδαμο σε ένα μύλο μπαχαρικών (ή ένα μύλο καφέ για μπαχαρικά) μέχρι να γίνει σκόνη. Ή αδειάστε τους σπόρους από τους λοβούς, αφού τους συνθλίψετε σε ένα γουδί, και μετά χτυπήστε τους σπόρους μέχρι να γίνουν σκόνη. Αφήστε τη σκόνη στην άκρη.
Ζεστάνετε το πλήρες γάλα σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέστε την καρύδα, ανακατεύοντας. Καλύψτε το κατσαρολάκι και αφήστε την καρύδα να μουλιάσει 1 ώρα.
Λιώστε το γκι σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μετά προσθέστε τη μουλιασμένη καρύδα (ή φρέσκια καρύδα). Καβουρντίστε 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε το πλήρες γάλα, το συμπυκνωμένο γάλα και τη σκόνη κάρδαμου και βράστε, ανακατεύοντας διαρκώς (για να μην καεί), μέχρι να πήξει το μείγμα, 20 με 25 λεπτά.
Σε αυτό το σημείο θα αρχίσουν να εμφανίζονται μικρές σταγόνες γκι στην επιφάνεια. Προσθέστε το ροδόνερο, αν θέλετε, και βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά. 
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί. Πιέστε από πάνω τα φιστίκια και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Κόψτε όπως θέλετε και σερβίρετε.
Διατηρείται στο ψυγείο 2 μέρες.