• Σύνδεση

ΜΠΙΖΕΛΙΑ ΠΟΥΛΑΟ

Ένα κλασικό ινδικό συνοδευτικό πιάτο, που θα γίνει γρήγορα μέρος του ρεπερτορίου σας. Φτιάξτε παραπάνω – είναι τέλειο ως μεσημεριανό την επόμενη μέρα, ακόμη και κρύο. Απαιτεί μόνο λίγα βήματα παραπάνω από το απλό ρύζι, αλλά η ενίσχυση της γεύσης αξίζει τον κόπο.

Για 8 κούπες (2 λίτρα)

Υλικά
1 1/2 κούπες (375 mL) ρύζι μπασμάτι (άβραστο)
3 κουταλιές της σούπας  (45 mL) γκι ή φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σπόροι κύμινου
1 κλαράκι κανέλας 2,5 εκ. 
2 λοβοί κάρδαμου, ανοιγμένοι
2 γαρίφαλα
1 φύλλο δάφνης
1/2 κούπα (125 mL) λεπτοκομμένα κρεμμύδια (φέτες 6 χιλ.)
2 1/4 (560 mL) κούπες νερό, για το ρύζι
3 κούπες (750 mL) κατεψυγμένα μπιζέλια, ξεπλυμένα

Οδηγίες
Πλύντε το μπασμάτι για να φύγει το εξωτερικό άμυλο, κουνώντας το ρύζι σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Σουρώστε και επαναλάβετε μέχρι να βγει το νερό διάφανο. Τοποθετήστε το σουρωμένο ρύζι σε ένα μπολ, καλύψτε πάλι με νερό και αφήστε το να μουλιάσει 30 λεπτά. Σουρώστε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καπάκι λιώστε το γκι (ή ζεστάνετε το λάδι) σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου και αφήστε τους να σκάσουν μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους (αλλά μην τους αφήσετε να καούν). Προσθέστε κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο και δάφνη και τσιγαρίστε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέστε τα κρεμμύδια και τσιγαρίστε τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε με τα κρεμμύδια.
Προσθέστε το νερό και ρίξτε αλάτι. Καπακώστε την κατσαρόλα και βράστε για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφηθεί το νερό. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και προσθέστε τα μπιζέλια. Καπακώστε για 3 με 5 λεπτά.
Ανακατέψτε πάλι.