• Σύνδεση

ΜΠΟΛΟΝΕΖ

Αυτή η κλασική σάλτσα με κρέας και ντομάτα λέγεται ότι προήλθε από την Μπολόνια. Είναι μια πλούσια και χορταστική σάλτσα. Περιέχει μοσχάρι και δύο είδη χοιρινού. Αυτή είναι μια βασική συνταγή με την οποία μπορείτε να παίξετε για να την κάνετε δική σας. Θέλετε να προσθέσετε δενδρολίβανο; Κόκκινο κρασί (Θεός φυλάξοι!) αντί για λευκό; Εξαρτάται από σας. Ό,τι κι αν κάνετε όμως, μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο. Είναι από τα μπαχαρικά που τονίζουν τις άλλες γεύσεις στην κατσαρόλα. Και μην ξεχνάτε ότι αυτή η σάλτσα είναι ιδανική και για λαζάνια.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά
1 1/2 κούπα (375 mL) χοντροκομμένες φρέσκιες ντομάτες ή ντομάτες σε κονσέρβα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
220 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς κόκαλα, κομμένο σε κυβάκια
220 γρ. χοιρινή ωμοπλάτη, χωρίς κόκαλα, κομμένη σε κυβάκια
85 γρ. πανσέτα, κομμένη σε κυβάκια 6 χιλ. (περίπου 1/3 της κούπας/80 mL)
1 μέτριο ισπανικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο, αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κούπα (250 mL) ξηρό λευκό κρασί, κατά προτίμηση σοβινιόν μπλανκ
Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φύλλο δάφνης
3/4 της κούπας (185 mL) κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοκομμένος πλατύφυλλος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
1/2 κούπα (125 mL) φλούδες παρμεζάνας, για το σερβίρισμα

Οδηγίες
Περάστε τις ντομάτες από ένα μύλο τροφών, χρησιμοποιώντας το λεπτό δίσκο, σε ένα μη αντιδραστικό μπολ. Ή βάλτε τις ντομάτες σε ένα μπλέντερ ή έναν πολυκόφτη και μετά περάστε το μείγμα από ένα κόσκινο για να αφαιρέσετε τη φλούδα και τους σπόρους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ένα εμαγιέ σκεύος από χυτοσίδηρο ή μια γάστρα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τσιγαρίστε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Μεταφέρετε το κρέας σε μια μεγάλη πιατέλα και αφήστε το στην άκρη.
Προσθέστε την πανσέτα στο σκεύος και τσιγαρίστε 2 λεπτά για να λιώσει το λίπος. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν ημιδιάφανα τα κρεμμύδια και να πάρουν χρώμα τα καρότα. Προσθέστε το κρέας (μαζί με τα ζουμιά από την πιατέλα) στο σκεύος. Ντεγκλασάρετε με το κρασί, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα για να ξύσετε τα καραμελωμένα κομμάτια στον πάτο του σκεύους.
Προσθέστε τις στραγγισμένες ντομάτες και χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το φύλλο δάφνης και καρυκεύστε ανάλογα με το γούστο σας με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Καλύψτε και σιγοβράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Όταν μαλακώσει, προσθέστε την κρέμα και σιγοβράστε χωρίς καπάκι για 20 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα όσο θέλετε.
Σερβίρετε με τα αγαπημένα σας ζυμαρικά και γαρνίρετε με μαϊντανό και παρμεζάνα.