• Σύνδεση

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

Ίσως η φοκάτσια να είναι για την Ιταλία ό,τι είναι η μπαγκέτα για τη Γαλλία. Η τραγανή φοκάτσια είναι ιδανική για σάντουιτς ή σκέτη, βουτηγμένη σε καλό ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Εδώ προσθέσαμε δενδρολίβανο και ελιές, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε. Άλλος ένας ωραίος συνδυασμός είναι αποξηραμένα σύκα, καραμελωμένα κρεμμύδια και θυμάρι.

Για μία τετράγωνη φοκάτσια 20 εκ.

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ενεργή ξηρή μαγιά
1 κούπα (250 mL) ζεστό νερό (43°C), χωρισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) κρυσταλλική ζάχαρη ή μέλι
1/4 της κούπας (60 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τη ζύμη
Περίπου 2 2/3 κούπες (660 mL) (310 γρ.) αλεύρι για ψωμί, και περισσότερο για την επιφάνεια εργασίας
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) αλάτι κοσέρ 
1/2 κούπα (125 mL) χοντροκομμένες καλαματιανές ελιές (χωρίς το κουκούτσι)
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) χοντροκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο 
Περίπου 3 κουταλιές της σούπας (45 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για επάλειψη της ζύμης και ράντισμα

Οδηγίες

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τη μαγιά και 1/4 της κούπας (60 mL) ζεστό νερό. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και να μυρίζει η μαγιά. Προσθέστε το ¼ της κούπας (60 mL) ελαιόλαδο, τη ζάχαρη (ή το μέλι) και τα υπόλοιπα 3/4 της κούπας (190 mL) νερό. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίξτε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και αναμείξτε. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνειας εργασίας. Ζυμώστε τη ζύμη, προσθέτοντας αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας, αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει λεία, μαλακιά και να μην κολλάει, περίπου 10 λεπτά. Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα ή παραπάνω, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.
Λαδώστε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ. με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ελαιόλαδο. Αδειάστε μέσα τη ζύμη και ραντίστε με άλλο 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ελαιόλαδο. Συνεχίστε να απλώνετε τη ζύμη ώστε να καλύψει το ταψί. Τεντώστε τα δάχτυλά σας, ώστε να κάνετε τρύπες στη ζύμη σε απόσταση 2,5-5 εκ. μεταξύ τους. Ρίξτε τις ελιές και το δενδρολίβανο. Καλύψτε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.

Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη, αλείψτε τη ζύμη με 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ελαιόλαδο και ραντίστε με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) χοντρό θαλασσινό αλάτι ή το αγαπημένο σας τραγανό αλάτι. Ψήστε μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω, περίπου 20 λεπτά. Αφήστε τη φοκάτσια να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.

Σερβίρετε με το αγαπημένο σας ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο.