• Σύνδεση

ΦΟΥΣΙΛΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ

Το σπανάκι και η ρικότα παίζουν συνήθως δευτερεύον ρόλο στα κλασικά λαζάνια, αλλά εδώ πρωταγωνιστούν. Η ρικότα (που σημαίνει «μαγειρεμένο ξανά») φτιάχνεται από τυρόγαλα που μένει από την παρασκευή άλλων τυριών. Η πλούσια, κρεμώδης σάλτσας δένει τέλεια με τα φουσίλι, ζυμαρικά σε σχήμα βίδας. Και μην ξεχνάτε: για άγνωστους λόγους, το μοσχοκάρυδο είναι απαραίτητο σε αυτό το πιάτο.

Για 3 άτομα

Υλικά

1 κούπα (250 mL) φρέσκια ρικότα
1 κούπα (250 mL) μισή-μισή ή ελαφριά κρέμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα στον κόφτη
450 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και στεγνωμένο καλά, χωρίς τα κοτσάνια
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ανάλατο βούτυρο 
450 γρ. ξερά φουσίλι ή 670 γρ. φρέσκα φουσίλι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλάτι κοσέρ, για το βράσιμο των ζυμαρικών
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν παραπάνω για το σερβίρισμα
1 με 2 λεμόνια, κομμένα σε σφήνες, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τη ρικότα, τη μισή-μισή ή ελαφριά κρέμα και το μοσχοκάρυδο.
Σε μια πολύ μεγάλη σοτέζα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και τσιγαρίστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το σπανάκι με το βούτυρο. Τσιγαρίστε 1 λεπτό ή μέχρι να μαραθεί λίγο το σπανάκι. Ρίξτε το μείγμα με τη ρικότα και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε 4 λεπτά. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για τα ζυμαρικά, βράστε κρύο νερό σε μια μεγάλ κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τα φουσίλι και βράστε τα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. (Αν τα ζυμαρικά είναι ξερά, στη συσκευασία θα αναγράφεται ο χρόνος βρασίματος. Αν είναι φρέσκα, αρχίστε να τσεκάρετε μετά από 3 λεπτά.) Σουρώστε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι και κρατήστε 1/2 κούπα (125 mL) από το νερό όπου έβρασαν. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στο μάτι.

Ρίξτε πάλι τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το μείγμα με το σπανάκι και τη ρικότα και αρκετό από το νερό που φυλάξατε, ώστε να φτιάξετε μια σάλτσα που να καλύπτει ελαφρώς τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας καλά. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε τριμμένι τυρί.

Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε μια ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος ή σε ξεχωριστά μπολ και σερβίρετε με σφήνες λεμονιού.