• Σύνδεση

ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΥΛΙΓΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Αν σας αρέσει να παίζετε με τη φωτιά, δοκιμάστε το φλαμπέ! Η υψηλή θερμοκρασία από τις φλόγες βοηθάει να εξατμιστεί το αλκοόλ από τη σαμπούκα και αφήνει μια έντονη γεύση γλυκόριζας. Σερβίρετε με ψητή πολέντα.

Για 5 άτομα ως ορεκτικό (2 γαρίδες ανά άτομο)

Υλικά 

10 φέτες προσούτο
5 με 8 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου, χοντροκομμένα
10 μεγάλες γαρίδες (14/16), αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα, με τις ουρές
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σαμπούκα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο (προαιρετικά)

Οδηγίες 

Βάλτε μια φέτα προσούτο σε μια επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε με φασκόμηλο. Τυλίξτε τη γαρίδα με το προσούτο και αφήστε την ουρά να εξέχει. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες γαρίδες.
Έχετε έτοιμο ένα μικρό πυρίμαχο δοχείο για το πλεονάζον λάδι. Θερμάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο. Τηγανίστε τις γαρίδες μέχρι να πάρει χρώμα το προσούτο, περίπου 3 λεπτά. Γυρίστε τις γαρίδες και επαναλάβετε μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να πάρει χρώμα το προσούτο.
Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αδειάστε το πλεονάζον λάδι στο δοχείο γέρνοντας το τηγάνι με προσοχή. Πετάξτε το λάδι.
Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό φούρνο, έχετε έτοιμο ένα σπίρτο. Ξαναβάλτε το τηγάνι στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε τη σαμπούκα. Αν έχετε φούρνο με φυσικό αέριο, γυρίστε με προσοχή το τηγάνι μακριά από σας για να αρπάξουν τα αέρια και για να είναι μακριά οι φλόγες από τα χέρια σας. Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό φούρνο, κρατήστε ένα σπίρτο πάνω από τις γαρίδες στην άκρη του τηγανιού. Μόλις αρπάξει, αφήστε τις φλόγες να σβήσουν φυσικά, χωρίς να καλύψετε το τηγάνι. (Το καπάκι θα συγκρατήσει ανεπιθύμητο αλκοόλ και θα αφήσει μια αψιά γεύση).
Ξύστε τα καφέ υπολείμματα στον πάτο του τηγανιού και προσθέστε το βούτυρο, αν θέλετε. Σερβίρετε αμέσως.


Ψητή πολέντα


Έχουμε ακούσει να περιγράφουν την πολέντα ως βρασμένο καλαμποκάλευρο. Αυτή η περιγραφή δεν είναι σωστή. Όχι, ο σωστός τρόπος παρασκευής της πολέντας είναι ο εξής: σιγοβράζετε το καλαμποκάλευρο μέχρι να γίνει γλυκός, κρεμώδης χυλός. Τον αφήνετε να δέσει και μετά τον κόβετε και τον ψήνετε μέχρι να εμφανιστούν μαύρα σημάδια πάνω στη χρυσοκίτρινη απόχρωση του καλαμποκάλευρου. Μπορείτε επίσης να τον φάτε κρεμώδη από την κατσαρόλα. Όπως και να ‘χει, αυτή είναι η πολέντα! Τόσο απλή, τόσο νόστιμη.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά 
4 1/2 κούπες (1,125 λίτρα) νερό
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού (7,5 mL) αλάτι κοσέρ 
2 κούπες (500 mL) ψιλό ή μέτριο καλαμποκάλευρο για πολέντα (ή μέτρια αλεσμένο κίτρινο καλαμποκάλευρο), όχι γρήγορης βράσης
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) βούτυρο
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Οδηγίες 
Βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα χωμιού 23 x 12 εκ.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βράστε το νερό σε δυνατή δωτιά και μετά σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλάτι.
Με ένα χτυπητήρι χτυπάτε συνέχεια ενώ ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, καθώς το νερό σιγοβράζει. Συνεχίστε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει, περίπου 8 λεπτά.
Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα, καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, ανάλογα με το γούστο σας, και ανακατέψτε. Αδειάστε στη φόρμα και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να δέσει, περίπου 1 ώρα.
Βγάλτε την πολέντα από τη φόρμα. Κόψτε σε φέτες 1 εκ. και μετά κόψτε κάθε φέτα διαγώνια για να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. 
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά και μετά καθαρίστε και λαδώστε την για να μην κολλάει.
Ραντίστε την πολέντα με λάδι και καρυκεύεστε ανάλογα με το γούστο σας με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ψήστε την πολέντα μέχρι να εμφανιστούν σημάδια, περίπου 2 λεπτά. Γυρίστε και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Σερβίρετε αμέσως.