• Σύνδεση

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ


 Οι Ιταλοί έχουν βρει άλλον έναν τρόπο να χρησιμοποιούν τις ελιές. Δεν είναι απλώς γεμιστές – είναι παναρισμένες και τηγανισμένες. Ποιος το περίμενε ότι μια μικρή ελιά θα μπορούσε να είναι τόσο γευστική; Σερβίρετε μια μεγάλη πιατέλα με αυτές τις ελιές και θα δείτε πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν.

Για 6 ή περισσότερα άτομα 

Υλικά

2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
170 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ή άπαχος χοιρινός κιμάς
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) φρεσκοκομμένο δενδρολίβανο 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) φρεσκοκομμένο φασκόμηλο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) φρεσκοκομμένο θυμάρι
3/4 της κούπας (185 mL) λευκό κρασί, κατά προτίμηση βερντίτσιο ή κάποιο άλλο οξύ ιταλικό κρασί
110 γρ. προσούτο, ψιλοκομμένο (περίπου 3/4 της κούπας/185 mL)
85 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, (περίπου 3/4 της κούπας/185 mL)
85 γρ. πεκορίνο ρομάνο, τριμμένο (περίπου 3/4 της κούπας/185 mL)
1 κούπα (250 mL) ιταλική γαλέτα, χωρισμένη, συν παραπάνω, αν χρειαστεί
Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) θρυμματισμένη αποξηραμένη κόκκινη πιπεριά τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ξύσμα λεμονιού
3 μεγάλα αβγά, χωρισμένα
900 γρ. πράσινες ελιές (περίπου 2 κούπες/500 mL), χωρίς κουκούτσια
3/4 της κούπας (185 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)


Οδηγίες

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μοσχάρι (ή το χοιρινό) και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Τσιγαρίστε 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέστε τα 3 μυρωδικά και αναμείξτε. Προσθέστε το λευκό κρασί και ανακατέψτε, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει.
Προσθέστε το προσούτο, την παρμεζάνα και το πεκορίνο, τη μισή γαλέτα, το μοσχοκάρυδο, την πιπεριά, το ξύσμα λεμονιού και ένα αβγό. Ανακατέψτε. Αν το μείγμα βγει πολύ υγρό προσθέστε γαλέτα. Γεμίστε προσεκτικά τις ελιές με αυτό το μείγμα με τα χέρια σας.
Βάλτε το αλεύρι, την υπόλοιπη και τα άλλα 2 αβγά σε τρία ξεχωριστά μπολ. Χτυπήστε τα αβγά.
Έχετε έτοιμο ένα ταψί για τις ελιές και βάλτε χαρτοπετσέτες σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί. Με το ένα χέρι ρίξτε λίγες ελιές τη φορά στο αλεύρι για να καλυφθούν. Έτσι το αβγό θα κολλήσει στη γλιστερή ελιά. Μετά βουτήξτε τις ελιές στα αβγά για να καλυφθούν. Τέλος, βάλτε τις ελιές στο μείγμα γαλέτας και ανακατέψτε ελαφρώς. Τινάξτε τις ελιές και βάλτε τες στο ταψί.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ή ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ως τους 190 βαθμούς. Τηγανίστε τις ελιές σε μικρές παρτίδες, περίπου 8 τη φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρέσετε τις ελιές από το λάδι και αφήστε τες να στραγγίξουν στις χαρτοπετσέτες. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες ελιές.
Απολαύστε με άφθονο κρύο βερνίτσιο.