• Σύνδεση

ΓΚΙΟΖΑ

Γκιόζα με χοιρινό
Τα ντάμπλινγκ είναι παγκοσμίως γνωστά. Η ιαπωνική εκδοχή είναι το γκιόζα, που ήταν αρχικά κινέζικο ντάμπλινγκ. Τα γκιόζα μπορούν να τηγανιστούν ή να μαγειρευτούν στον ατμό. Συνήθως τηγανίζονται και μαγειρεύονται στον ατμό στο ίδιο σκεύος. Έχουμε επιλέξει τρεις διαφορετικές γεμίσεις για να δοκιμάσετε: χοιρινό, γαρίδες και λαχανικά.

Για 4 με 6 άτομα (30 γκιόζα)

Υλικά

Γέμιση με χοιρινό

1 κούπα (250 mL) ψιλοκομμένο λάχανο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ 
220 γρ. χοιρινός κιμάς
4 με 5 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 με 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σος σόγιας 
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22,5 mL) σάκε
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σησαμέλαιο 

Για τα γκιόζα

Κορν φλάουρ, για το ταψί
30 φύλλα γκιόζα (φύλλα για ντάμπλινγκ)
3 με 4 κουταλιές της σούπας (45–60 mL) φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
Οδηγίες
Βάλτε το λάχανο σε ένα σουρωτήρι πάνω από μια λεκάνη. Ανακατέψτε το λάχανο με το αλάτι και αφήστε το 10 λεπτά. Στραγγίξτε το λάχανο από τα υγρά του και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το χοιρινό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τη σος σόγιας, το σάκε και το σησαμέλαιο και αναμείξτε καλά.
Πασπαλίστε ελαφρώς ένα ταψί με κορν φλάουρ και γεμίστε ένα μικρό μπολ με νερό για να βουτάτε τα δάχτυλά σας.
Πάρτε ένα φύλλο γκιόζα στο χέρι σας και βάλτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο. Αφού βουτήξετε ένα δάχτυλο στο νερό, μουσκέψτε την άκρη στο κάτω μισό του φύλλου. Καθώς κλείνετε το γκιόζα σε σχήμα μισοφέγγαρου, κάντε μια μικρή πτυχή από τη μια πλευρά πριν το κλείσετε. Συνολικά θα κάνετε 6 πτυχές, ενώ η άλλη πλευρά θα μείνει λεία. Φροντίστε να έχετε ενώσει καλά τις άκρες. Βάλτε τα γκιόζα στο πασπαλισμένο με κορν φλάουρ ταψί. Καλύψτε τα με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη, ενώ φτιάχνετε τα υπόλοιπα.
(Ένας άλλος τρόπος να σχηματίσετε γκιόζα είναι να ενώσετε τις 2 άκρες και μετά να διπλώσετε την άκρη με πτυχές.)
Βάλτε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έχετε έτοιμο ένα καπάκι για το τηγάνι. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) λάδι στο τηγάνι και ζεστάνετε για περίπου 1 λεπτό. Τηγανίστε τα γκιόζα σε μερίδες μέχρι να πάρουν χρώμα από κάτω. Προσθέστε 1/3 της κούπας (80 mL) νερό και κλείστε αμέσως με το καπάκι. Αφήστε τα να γίνουν 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και συνεχίστε με τα υπόλοιπα γκιόζα.
Σερβίρετε αμέσως με το ντιπ.

Γκιόζα με γαρίδες 


Για 4 με 6 άτομα (30 γκιόζα)

Υλικά
340 γρ. γαρίδες, αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα
1 κούπα (250 mL) ψιλοκομμένα νίρα (κινέζικα σχοινόπρασα)
1/2 κούπα (125 mL) ψιλοκομμένα νεροκάστανα σε κονσέρβα
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22.5 mL) σος σόγιας 
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22,5 mL) σάκε
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σησαμέλαιο

Για τα γκιόζα

Κορν φλάουρ, για το ταψί
30 φύλλα γκιόζα (φύλλα για ντάμπλινγκ)
3 με 4 κουταλιές της σούπας (45–60 mL) φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Χοντροκόψτε το ένα τρίτο των γαρίδων με ένα μαχαίρι. Ψιλοκόψτε τα άλλα δύο τρίτα σε έναν πολυκόφτη. Μεταφέρετε όλες τις γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το νίρα, τα νεροκάστανα, τη σος σόγιας, το σάκε, το σησαμέλαιο και το κορν φλάουρ και αναμείξτε καλά.
Πασπαλίστε ελαφρώς ένα ταψί με κορν φλάουρ και γεμίστε ένα μικρό μπολ με νερό για να βουτάτε τα δάχτυλά σας.
Πάρτε ένα φύλλο γκιόζα στο χέρι σας και βάλτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο. Αφού βουτήξετε ένα δάχτυλο στο νερό, μουσκέψτε την άκρη στο κάτω μισό του φύλλου. Καθώς κλείνετε το γκιόζα σε σχήμα μισοφέγγαρου, κάντε μια μικρή πτυχή από τη μια πλευρά πριν το κλείσετε. Συνολικά θα κάνετε 6 πτυχές, ενώ η άλλη πλευρά θα μείνει λεία. Φροντίστε να έχετε ενώσει καλά τις άκρες. Βάλτε τα γκιόζα στο πασπαλισμένο με κορν φλάουρ ταψί. Καλύψτε τα με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη, ενώ φτιάχνετε τα υπόλοιπα.
(Ένας άλλος τρόπος να σχηματίσετε γκιόζα είναι να ενώσετε τις 2 άκρες και μετά να διπλώσετε την άκρη με πτυχές.)
Βάλτε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έχετε έτοιμο ένα καπάκι για το τηγάνι. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) λάδι στο τηγάνι και ζεστάνετε για περίπου 1 λεπτό. Τηγανίστε τα γκιόζα σε μερίδες μέχρι να πάρουν χρώμα από κάτω. Προσθέστε 1/3 της κούπας (80 mL) νερό και κλείστε αμέσως με το καπάκι. Αφήστε τα να γίνουν 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και συνεχίστε με τα υπόλοιπα γκιόζα.
Σερβίρετε αμέσως με το ντιπ.

Γκιόζα για χορτοφάγους


Για 3 με 4 άτομα (15-20 γκιόζα)

Υλικά

1 κούπα (250 mL) κομμένα λάχανο νάπα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ 
1 1/2 κούπα (375 mL) ανάμεικτα μανιτάρια όπως σιτάκε, ενόκι και πλευρώτους
1/2 κούπα (125 mL) ψιλοκομμένα νεροκάστανα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) τριμμένο φρέσκο τζίντζερ 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σάκε
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σος σόγιας 
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) πόνζου
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σησαμέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) λάδι τσίλι

Για τα γκιόζα

Κορν φλάουρ, για το ταψί
15-20 φύλλα γκιόζα (φύλλα για ντάμπλινγκ)
3 με 4 κουταλιές της σούπας (45–60 mL) φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Βάλτε το λάχανο σε ένα σουρωτήρι πάνω από μια λεκάνη και ανακατέψτε με το αλάτι. Αφήστε το 10 λεπτά να στραγγίξει.
Στραγγίξτε το λάχανο από τα υγρά του και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόψτε τα μανιτάρια και προσθέστε τα στο μπολ, μαζί με τα νεροκάστανα, το τζίντζερ, το σάκε, τη σος σόγιας και το σησαμέλαιο.
Πασπαλίστε ελαφρώς ένα ταψί με κορν φλάουρ και γεμίστε ένα μικρό μπολ με νερό για να βουτάτε τα δάχτυλά σας.
Πάρτε ένα φύλλο γκιόζα στο χέρι σας και βάλτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο. Αφού βουτήξετε ένα δάχτυλο στο νερό, μουσκέψτε την άκρη στο κάτω μισό του φύλλου. Καθώς κλείνετε το γκιόζα σε σχήμα μισοφέγγαρου, κάντε μια μικρή πτυχή από τη μια πλευρά πριν το κλείσετε. Συνολικά θα κάνετε 6 πτυχές, ενώ η άλλη πλευρά θα μείνει λεία. Φροντίστε να έχετε ενώσει καλά τις άκρες. Βάλτε τα γκιόζα στο πασπαλισμένο με κορν φλάουρ ταψί. Καλύψτε τα με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη, ενώ φτιάχνετε τα υπόλοιπα.
(Ένας άλλος τρόπος να σχηματίσετε γκιόζα είναι να ενώσετε τις 2 άκρες και μετά να διπλώσετε την άκρη με πτυχές.)
Βάλτε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έχετε έτοιμο ένα καπάκι για το τηγάνι. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) λάδι στο τηγάνι και ζεστάνετε για περίπου 1 λεπτό. Τηγανίστε τα γκιόζα σε μερίδες μέχρι να πάρουν χρώμα από κάτω. Προσθέστε 1/3 της κούπας (80 mL) νερό και κλείστε αμέσως με το καπάκι. Αφήστε τα να γίνουν 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και συνεχίστε με τα υπόλοιπα γκιόζα.
Σερβίρετε αμέσως με το ντιπ.

Ντιπ για τα γκιόζα

Υλικά
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σος σόγιας 
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ρυζόξιδο 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) λάδι τσίλι  (ράγιου) ή σησαμέλαιο

Οδηγίες 
Αναμείξτε τα τρία υλικά σε ένα μικρό μπολ.