• Σύνδεση

ΓΟΓΓΥΛΙΑ ΤΟΥΡΣΙ

Το τουρσί είναι της μόδας, αλλά ελάχιστοι άνθρωποι φτιάχνουν γογγύλια τουρσί. Είναι γλυκά και τραγανά και ιδανικά για σάντουιτς ή χάμπουργκερ. Επίσης πάνε με ιαπωνικό κάρι. Το κόμπου είναι ένα παχύ, σκούρο φύκι που πωλείται αποξηραμένο.

Για ένα βάζο 1 λίτρου

Υλικά
900 γρ. γογγύλια (περίπου 5 μέτρια)
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) αλάτι κοσέρ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι
1 κομμάτι κόμπου (αποξηραμένο φύκι), τετράγωνο 8 εκ., κομμένο σε μικρά κομμάτια (ή 1/4 κουταλάκι του τσαγιού/1 mL όξινο γλουταμινικό νάτριο/Αjinomoto)

Υγρό για το τουρσί
1/4 της κούπας (60 mL) ρυζόξιδο
1/2 κουταλάκι του τσαγιού (2,5 mL) αλάτι κοσέρ
1 κουταλάκι του τσαγιού (5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κούπα (125 mL) νερό

Οδηγίες
Αποστειρώστε ένα βάζο 1 λίτρου βράζοντάς του σε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα.
Αν τα γογγύλια έχουν κηλίδες, αφαιρέστε τη φλούδα. Διαφορετικά, μπορείτε να την αφήσετε. Κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και μετά κατά πλάτος όσο πιο λεπτά γίνεται (2 χιλ.), χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα κοπής ή ένα πολύ κοφτερό κουζινομάχαιρο. Βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε αλάτι και πασαλείψτε το καλά στα γογγύλια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν μισή ώρα.

Στο μεταξύ, ετοιμάστε το υγρό για το τουρσί. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι. Αφήστε το στην άκρη.

Στραγγίξτε το πλεονάζον νερό από τα γογγύλια. Στο αποστειρωμένο βάζο βάλτε μια στρώση από γογγύλια με τζίντζερ, νιφάδες τσίλι και κόμου. Επαναλάβετε μέχρι να γεμίσετε το βάζο γογγύλια και αρωματικά. 
Ρίξτε το υγρό. Αν δεν καλύψει τα γογγύλια προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν. Κλείστε το βάζο και αφήστε το στο ψυγείο 3-4 μέρες πριν καταναλώσετε.

Διατηρείται στο ψυγείο 3 βδομάδες.