• Σύνδεση

ΓΚΟΥΛΑΜΠ ΤΖΑΜΟΥΝ


 Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα ινδικά επιδόρπια. Μπορείτε να τα πείτε ινδικά ντόνατ, βουτηγμένα σε σιρόπιο ροδόνερου. Ταιριάζουν τέλεια με παγωτό φιστίκι.

Για 20 μπάλες

Υλικά

1 κούπα (250 mL) γάλα σε σκόνη, συν παραπάνω, αν χρειαστεί
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) μαγειρική σόδα 
1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 mL) αλεσμένο κάρδαμο, για τη ζύμη
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) πλήρες γάλα
1 κούπα (250 mL) νερό
1 1/4 κούπες (310 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ροδόνερο
Μια πρέζα κάρδαμο, για το σιρόπι
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)
Ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Παγωτό φιστίκι καλής ποιότητας, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Σε ένα μπολ αναμείξτε το γάλα σε σκόνη, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το κάρδαμο. Προσθέστε το γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια μαλακή ζύμη. Θα πρέπει να είναι λίγο σφιχτή. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο γάλα σε σκόνη. Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί 20 λεπτά.
Ετοιμάστε το σιρόπι ροδόνερου. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το ροδόνερο και το κάρδαμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού πάρουν μια βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 3 με 5 λεπτά. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Ζεστάνετε το λάδι στους 190 βαθμούς σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ή ένα γουόκ. Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί.
Σχηματίστε με τη ζύμη μπαλάκια 2 εκ. Η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος όταν τηγανιστεί. Και φροντίστε να μην έχουν ρωγμές τα μπαλάκια, γιατί η ζύμη πιθανότατα θα διαλυθεί όταν μουλιάσουν στο σιρόπι. (Αν υπάρχουν ρωγμές προσθέστε λίγο γάλα στη ζύμη.)
Τηγανίστε 4 με 5 μπαλάκια τη φορά, γυρίζοντάς τα συχνά, περίπου 5 λεπτά. Τα μπαλάκια θα φουσκώσουν, θα πάρουν χρώμα και θα επιπλέουν όταν είναι έτοιμα. Βγάλτε τα μπαλάκια από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τα στις χαρτοπετσέτες.
Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και μετά βάλτε τα σε ένα σκεύος με το σιρόπι ροδόνερου. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 10 με 12 λεπτά, ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι και να φουσκώσουν κι άλλο. Βγάλτε τα μπαλάκια από το σιρόπι και βάλτε τα σε μια πιατέλα.
Σερβίρετέ τα κρύα ή ζεστά, γαρνιρισμένα με φιστίκια και μια μπάλα παγωτού φιστίκι, αν θέλετε.