• Σύνδεση

ΧΟΙΡΙΝΑ ΠΑϊΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Οι Αργεντινοί ξέρουν να ψήνουν στη σχάρα. Αυτά τα παϊδάκια μαρινάρονται αποβραδίς, σιγοψήνονται στο φούρνο και στο τέλος ψήνονται στη σχάρα σε δυνατή φωτιά. Σερβίρονται με ψητά λαχανικά όπως καλαμπόκι, ντομάτες και ολόκληρες πιπεριές χαλαπένιο.

Για 4 με 6 άτομα

Υλικά
1,4 κιλά χοιρινά παϊδάκια
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

Μαρινάδα:
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
3 με 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 τσιπότλε κονσέρβα, ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
1/2 κούπα (125 mL) χυμός πορτοκαλιού
1/4 της κούπας (60 mL) φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) μελάσα  
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ξερή ρίγανη (ή 2 κουταλιές της σούπας/30 mL φρεσκοκομμένα φύλλα ρίγανης)
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) καπνιστή πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σκόνη κόκκινου τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένο κύμινο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλάτι κοσέρ
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι

Οδηγίες
Αφαιρέστε τη διάφανη μεμβράνη από τα παϊδάκια. Περάστε ένα αμβλύ μαχαίρι από κάτω για να ξεκολλήσει και μετά τραβήξτε την. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα αν γλιστράει. Ξεπλύνετε τα παϊδάκια και σκουπίστε τα. Αλείψτε τα με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπλέντερ ή έναν πολυκόφτη και αναμείξτε. Δοκιμάστε και προσθέστε υλικά ή καρυκεύματα, ανάλογα με το γούστο σας. Κρατήστε 1/2 κούπα (125 mL) για το άλειμμα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς.
Βάλτε τα παϊδάκια και τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου. Τυλίξτε τα παϊδάκια καλά με αλουμινόχαρτο. Βάλτε το πακέτο σε ένα ταψί και ψήστε στο φούρνο 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάλτε τα παϊδάκι από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Προθερμάνετε τη σχάρα, τη μια πλευρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την άλλη σε μέτρια προς χαμηλή. Καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα. Ραντίστε τα παϊδάκια με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Βάλτε τα παϊδάκια στην πιο καυτή πλευρά της σχάρας και αφήστε τα να καψαλιστούν 4 λεπτά. Μόλις σχηματιστεί κρούστα, γυρίστε τα και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Μεταφέρετε τα παϊδάκια στη λιγότερο καυτή πλευρά της σχάρας και ψήστε 5 λεπτά από κάθε πλευρά, αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα που φυλάξατε.

Βγάλτε τα παϊδάκια από τη σχάρα, όταν ψηθούν καλά και γίνουν τραγανά. Καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να ξεκουραστούν 5 λεπτά πριν τα σερβίρετε.