• Σύνδεση

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΑΤΑΙ


 Κλασικό ταϊλανδέζικο μπάρμπεκιου. Το λεμονόχορτο, ο κουρκουμάς και το γάλα καρύδας – μαζί με τα άλλα μπαχαρικά – ανυψώνουν το χοιρινό σε ύψη που ένα απλό χάμπουργκερ μπορεί μόνο να ονειρεύεται. Αν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια όσον αφορά το ψήσιμο στη σχάρα, αυτά τα σουβλάκια θα σας ενθουσιάσουν.

Υλικά

1 χοιρινό ψαρονέφρι ή φιλέτο, περίπου 400 γρ.
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σπόροι κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σπόροι κύμινου
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) κόκκοι λευκού πιπεριού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) χοντροκομμένο γκαλανγκάλ, με τη φλούδα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χοντροκομμένο λεμονόχορτο  
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1 κούπα (250 mL) γάλα καρύδας, χωρισμένο  
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένο ζάχαρη κοκοφοίνικα 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ ή σος ψαριού
Σάλτσα σατάι με φιστίκια
10 με 13 καλαμάκια μπαμπού 15-18 εκ., μουλιασμένα σε κρύο νερό για 15 λεπτά

Οδηγίες

Κόψτε το χοιρινό σε φέτες πάχους 1 εκ. και μετά σε κομμάτι 8 x 2,5 εκ.
Σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά καβουρντίστε τους σπόρους κόλιανδρου και κύμινου μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, 1 με 2 λεπτά. Αφήστε τους να κρυώσουν. Σε ένα μύλο μπαχαρικών (ή ένα μύλο καφέ για μπαχαρικά) αλέστε το κόλιανδρο και το κύμινο μαζί με τους κόκκους πιπεριού.
Σε ένα γουδί χτυπήστε το γκαλανγκάλ και το λεμονόχορτο  μέχρι να γίνουν πάστα. Μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέστε τον κουρκουμά, τα αλεσμένα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, πιπέρι), 1/2 κούπα (125 mL) γάλα καρύδας, τη ζάχαρη κοκοφοίνικα και αλάτι (ή σος ψαριού) και αναμείξτε καλά. Προσθέστε τα κομμάτια χοιρινού και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο 30 λεπτά.
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλάει. Ρίξτε την υπόλοιπη 1/2 κούπα (125 mL) γάλα καρύδας σε ένα μικρό μπολ και έχετε έτοιμο ένα πινέλο για άλειμμα.
Περάστε τα κομμάτια χοιρινού στα μουλιασμένα καλαμάκια και βάλτε τα σε ένα ταψί. Βάλτε τα σουβλάκια στη σχάρα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου από κάτω για να μην καούν. Ψήστε τα σουβλάκια από όλες τις πλευρές, αλείφοντάς τα με γάλα καρύδας, 5 με 8 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά.
Σερβίρετε με τη σάλτσα σατάι.


Σάλτσα σατάι
Αυτή είναι μια κλασική σάλτσα για σατάι. Τα καβουρντισμένα φιστίκια και το γλυκό γάλα καρύδας ενισχύονται από τον ξινό ταμάρινθο και την καυτερή πάστα κάρι. Φανταστείτε αυτή τη σάλτσα αντί για κέτσαπ την επόμενη φορά που θα σερβίρετε στήθη κοτόπουλου ή χοιρινά παϊδάκια. Φτιάξτε μπόλικη. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου μια βδομάδα. 

Υλικά
2/3 της κούπας (160 mL) καβουρντισμένα φιστίκια
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φυτικό λάδι 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ταϊλανδέζικη πάστα κόκκινου κάρι (αγορασμένη)
1 κούπα (250 mL) γάλα καρύδας
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένο ζάχαρη κοκοφοίνικα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) πάστα ταμάρινθου

Οδηγίες
Αλέστε τα φιστίκια σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν πάστα.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε την πάστα κάρι 30 δεύτερα ή μέχρι να βγάλει τα αρώματά της. Προσθέστε σταδιακά το γάλα καρύδας, ανακατεύοντας, και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε τα φιστίκια, τη ζάχαρη κοκοφοίνικα και την πάστα ταμάρινθου. Σιγοβράστε ανακατεύοντας άλλα 3 με 4 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.