• Σύνδεση

ΧΟΤ ΠΟΤ ΜΙΣΟ ΜΕ ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


 Άλλο ένα υπέροχο οικογενειακό πιάτο που λατρεύουν οι Ιάπωνες. Η ασυνήθιστη παρουσίαση οφείλεται στην επάλειψη πάστας μίσο στα πλαϊνά του σκεύους σερβιρίσματος ώστε να σχηματιστεί κρούστα. Μετά, ξύνουν όλοι από λίγο, καθώς παίρνουν τα ποσαρισμένα στρείδια και μανιτάρια μέσα από το ζωμό. Πεντανόστιμο και διασκεδαστικό!

Για 6 άτομα

Υλικά

4 κούπες (1 λίτρο) στρείδια χωρίς το κέλυφος, περίπου 1 κιλό
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας (15 mL+) αλάτι κοσέρ 
3 ιαπωνικά μακριά κρεμμύδια (ή 2 μικρά πράσα), πλυμένα και κομμένα 
2 ματσάκια μανιτάρια ενόκι
10 με 12 φρέσκα μανιτάρια σιτάκε, πλυμένα, χωρίς τα κοτσάνια
1/4 λάχανο νάπα
3 μέτρια καρότα
15 πράσινα φασολάκια
6 κουταλιές της σούπας (90 mL) πάστα κόκκινου μίσο
6 κουταλιές της σούπας (90 mL) πάστα λευκού μίσο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) μίριν (ιαπωνικό κρασί για μαγείρεμα)
4 1/2 κούπες (1 λίτρο) ζωμός ντάσι (δείτε τη συμβουλή εδώ), σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένος, συν παραπάνω, αν χρειαστεί
1 κομμάτι κόμπου (αποξηραμένο φύκι), 8 x 12 εκ.
Ηλεκτρική εστία ή επιτραπέζιος καυστήρας γκαζιού

Οδηγίες 

Για να καθαρίσετε στρείδια, βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε όλο το αλάτι. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας. (Ή πλύντε τα σε αλατισμένο νερό.) Ξεπλύνετε προσεκτικά τα στρείδια ένα ένα με κρύο νερό και στραγγίξτε τα. Βάλτε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αφήστε τα στην άκρη. (Αν τα προετοιμάσετε λίγες ώρες νωρίτερα, φυλάξτε τα στο ψυγείο.) 

Ενώ προετοιμάζετε τα λαχανικά, βάλτε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Κόψτε τα μακριά κρεμμύδια (ή πράσα) διαγώνια σε μήκη 4 εκ. Αν είναι πολύ χοντρά, κόψτε τα στα δύο ή στα τέσσερα κατά μήκος πριν τα κόψετε διαγώνια.

Κόψτε τις μαλακές άκρες των ενόκι και αφήστε τα σε μικρά ματσάκια. Καθαρίστε τα σιτάκε, αφαιρέστε τα κοτσάνια και χαράξτε διακοσμητικούς σταυρούς (ή κόψτε τα στη μέση, αν είναι πολύ μεγάλα).

Κόψτε το λάχανο κατά πλάτος σε μήκη 4 εκ. (Ο όγκος του λάχανου θα μειωθεί 80-90% κατά το βράσιμο.) Ξεφλουδίστε και κόψτε τα καρότα σε λωρίδες 6 χιλ. Τέλος, προσθέστε τα φασολάκια ολόκληρα στην πιατέλα.

Ζεστάνετε 1/2 κούπα (125 mL) ντάσι. Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τα δύο είδη μίσο με ένα πιρούνι ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Προσθέστε το μίριν και το ζεστό ντάσι για να μαλακώσει το μίσο. Αναμείξτε καλά. Στο εσωτερικό χείλος ενός ρηχού σκεύους ή τηγανιού (23-25 εκ.) απλώστε την πάστα σε λεία στρώση με μια πλαστική σπάτουλα, με πάχος 6 χιλ. και πλάτος 5 εκ. (Ιδανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πήλινη κατσαρόλα που λέγεται ντονάμπε.)

Βάλτε την εστία ή τον καυστήρα στο τραπέζι και τοποθετήστε πάνω το σκεύος. Χαράξτε το κόμπου με ένα μαχαίρι ώστε να βγάλει τις γεύσεις του. Βάλτε το στο τηγάνι και μετά προσθέστε τις υπόλοιπες 4 κούπες (1 λίτρο) ντάσι. Βράστε σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη σε μέτρια.

Τα λαχανικά και τα στρείδια μπορούν πλέον να προστεθούν στο ζωμό με όποια σειρά θέλετε, λίγα λίγα τη φορά. Το μίσο δε θα λιώσει ούτε θα διαλυθεί εντελώς στο ζωμό. Μπορείτε να παίρνετε όσο μίσο θέλετε κάθε φορά.
Προσέχετε να μην παραβράσετε τα στρείδια, γιατί θα σκληρύνουν. Φτιάξτε λίγα τη φορά. Προσθέστε περισσότερο ντάσι, αν χρειαστεί.
Αυτό το πιάτο δε συνοδεύεται από σος, αλλά μπορείτε να βουτήξετε μπουκίτσες σε χτυπημένο αβγό σε ξεχωριστά μπολ.