• Σύνδεση

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Αν γνωρίζετε μόνο τα τηγανητά καλαμάρια, ετοιμαστείτε για μια έκρηξη γεύσεων και υφών! Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα στον κόσμο τόσο νόστιμα όσο ένα ψητό χταπόδι ραντισμένο με καλό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Οι πατάτες ψήνονται σε ένα καυτό τηγάνι από χυτοσίδηρο, «αλά τσάπα». Πρέπει να αφαιρέστε από το χταπόδι το σακουλάκι με το μελάνι, το στομάχι, τα μάτια και το δόντι, αλλά μπορεί να το κάνει και ο ψαράς σας.

Για 3 άτομα

Υλικά

2 κρεμμύδια, αποφλοιωμένα και τεμαχισμένα
2 καρότα, αποφλοιωμένα και κομμένα κατά πλάτος
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα κατά πλάτος
12 σκελίδες σκόρδο, συνθλιμμένες και αποφλοιωμένες, χωρισμένες
2 φύλλα δάφνης
1 φρέσκα μικρό χταπόδι, περίπου 900 γρ., καθαρισμένο και πλυμένο
4 μέτριες κόκκινες πατάτες, πλυμένες
About 3/4 της κούπας (185 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο, συν παραπάνω για ράντισμα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) γλυκιά πάπρικα, ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
Χυμός 1 λεμονιού
Σφήνες λεμονιού
3 κούπες ρόκα (750 mL)
1/2 εσαλότ, σε λεπτές φέτες

Οδηγίες

Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, τις μισές σκελίδες σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Όταν βράσει το νερό, κρατήστε το χταπόδι με μια πιρούνα πάνω από την κατσαρόλα και βουτήξτε τα πλοκάμια στο νερό για 3 δεύτερα.

Αφού σηκώσετε το χταπόδι και πάρει πάλι βράση το νερό επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Βάλτε το χταπόδι στην κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να ξεκολλάνε τα πλοκάμια από το κεφάλι, περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο. Σβήστε το μάτι και αφήστε το χταπόδι να κρυώσει μέσα στο υγρό.

Ενώ σιγοβράζει το χταπόδι, βάλτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ελαιόλαδο, ξύδι και αρκετό κρύο νερό ώστε να καλυφθούν κατά 2,5 εκ. Προσθέστε το 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι. Βράστε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Μετά χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά.

Σουρώστε τις πατάτες. Συνθλίψτε τες απαλά με χαρτοπετσέτες ή μια πετσέτα με την παλάμη του χεριού σας πάνω σε μια πλάκα κοπής, κρατώντας τις πατάτες ακέραιες. Ραντίστε με 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ελαιόλαδο και ανακατέψτε για να πάει παντού. Αφήστε τις πατάτες στην άκρη.

Ψιλοκόψτε τις άλλες 6 σκελίδες σκόρδο. Όταν κρυώσει το χταπόδι, σουρώστε το σε ένα σουρωτήρι. Χωρίστε τα πλοκάμια και πετάξτε το κεφάλι. Αν η πέτσα είναι σκληρή όταν την ξύνετε, αφαιρέστε την. Αν είναι μαλακιά, αφήστε την. Ανακατέψτε σε ένα μπολ με το σκόρδο, την πάπρικα και 3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί). Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.

Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλήσει το χταπόδι. Ψήστε το χταπόδι μέχρι να εμφανιστούν σημάδια. Θέλει 2 λεπτά από κάθε πλευρά. (Το χταπόδι είναι ήδη βρασμένο. Απλώς το ζεσταίνετε και του δίνετε γεύση και τραγανή υφή.) Βγάλτε το χταπόδι από τη σχάρα και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστό.

Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε ? της κούπας (60 mL) ελαιόλαδο. Βάλτε τις πατάτες στο τηγάνι και τσιγαρίστε μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 8 λεπτά, χωρίς να τις κουνάτε. Γυρίστε τις πατάτες. Τσιγαρίστε τες μέχρι να γίνουν τραγανές, περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέστε λάδι, αν χρειαστεί.

Κόψτε το χταπόδι σε κομμάτια 1 εκ. και βάλτε το σε πιατέλα σερβιρίσματος μαζί με τη ρόκα, τα εσαλότ και τις τραγανές πατάτες. Ραντίστε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Σερβίρετε με τις σφήνες λεμονιού.