• Σύνδεση

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΑΡΙ ΜΕ ΡΥΖΙ

Όταν σκέφτεστε ιαπωνικό φαγητό, πιθανότατα δε σας έρχεται στο μυαλό το κάρι. Υπάρχουν όμως πολλές επιρροές στη σύγχρονη ιαπωνική κουζίνα. Χάρη στα μήλα και τη μαρμελάδα βερίκοκου, αυτό το κάρι είναι αρκετά πιο γλυκό από τις ινδικές ή ταϊλανδέζικες εκδοχές.

Για 6 με 8 άτομα

Υλικά

670 γρ. μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, κομμένο σε κυβάκια 2,5 εκ.
1 κουταλιά της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ισπανικά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
3 καρότα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε μέτρια κυβάκια
15 μικρές πατάτες, κομμένες στη μέση
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ντοματοπολτός
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σκόνη κάρι
3 κούπες (750 mL) ζωμός βοδινού
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) γούστερ σος
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) μαρμελάδα βερίκοκο
1 μέτριο μήλο, αποφλοιωμένο και κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, για γαρνίρισμα
Ιαπωνικό ρύζι στον ατμό, για το σερβίρισμα
Γογγύλια τουρσί, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Βάλτε χαρτοπετσέτες σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί. Καρυκεύστε το κρέας με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ζεστάνετε μια μεγάλη σοτέζα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το φυτικό λάδι. Τσιγαρίστε το κρέας, γυρνώντας το, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, περίπου 5 λεπτά. Πασπαλίστε το αλεύρι πάνω στο κρέας. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρετε το κρέας στις χαρτοπετσέτες. Αφήστε το στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε περίπου 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και τις πατάτες και μετά τον ντοματοπολτό και τη σκόνη κάρι. Ανακατέψτε, ντεγκλασάροντας το τηγάνι με το ζωμό. Αφήστε να σιγοβράσει.
Προσθέστε το κρέας με τη γούστερ σος, τη μαρμελάδα βερίκοκο και λίγο αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Σιγοβράστε μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να μαλακώσει το κρέας, 10 με 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό, ώστε να καλύπτει πλήρως το κρέας και τα λαχανικά.
Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι, ανάλογα με το γούστο σας. Σερβίρετε με ρύζι και γαρνίρετε με το μήλο και τα γογγύλια τουρσί.