• Σύνδεση

ΚΑΡΙ ΖΟΥΓΚΛΑ

Αυτό το πιάτο λέγεται «κάρι ζούγκλα» γιατί η αφθονία των πράσινων υλικών θυμίζει ζούγκλα. Είναι καυτερό πιάτο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερες πιπεριές τσίλι. Η σύνθετη γεύση επιτυγχάνεται με το συνδυασμό πάστας γαρίδας με πιο παραδοσιακά υλικά για κάρι. Μόλις ψιλοκόψετε και τεμαχίσετε τα υλικά και ετοιμάσετε την πάστα, δεν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε. Αυτό είναι το κλειδί της καλής ταϊλανδέζικης κουζίνας – έξυπνη προετοιμασία από πριν, ώστε το μαγείρεμα να είναι γρήγορο. Οι Γάλλοι το λένε «mise en place».

Υλικά

Για 4 άτομα

Πάστα κάρι

10 με 15 πράσινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ψιλοκομμένα εσαλότ
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ψιλοκομμένο λεμονόχορτο
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ψιλοκομμένο γκαλανγκάλ, με τη φλούδα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ψιλοκομμένη ρίζα κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) φρεσκοκομμένα φύλλα λάιμ (αφαιρέστε την κεντρική φλέβα πριν τα κόψετε)
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) πάστα γαρίδας
Μια πρέζα αλάτι κοσέρ ή χοντρό θαλασσινό αλάτι

Πάστα σκόρδου

2 σκελίδες σκόρδο 
3 κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους

Τραγανά εσαλότ

Φυτικό λάδι για τηγάνισμα, περίπου 2 κούπες (500 mL)
6 εσαλότ, κομμένα σε φέτες 6 χιλ., χωρισμένα
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
Για το κάρι

Μια πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σος ψαριού
1 κούπα (250 mL) ζωμός λαχανικών
10 καλαμπόκια μπέιμπι από κονσέρβα, κομμένα στη μέση
12 με 15 φασόλια πλατιά
4 φιλέτα πέστροφας, περίπου 60 γρ. το καθένα, με την πέτσα, απολεπισμένα και ξεκοκαλισμένα 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρου, για γαρνίρισμα

Οδηγίες 

Πάστα κάρι:

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μίνι πολυκόφτη, μίξερ ή γουδί και αλέστε μέχρι να γίνουν πάστα. Αν χρησιμοποιείτε πολυκόφτη ή μίξερ ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας (15–30 mL) νερό για να πολτοποιηθούν. Αφήστε την πάστα στην άκρη.

Πάστα σκόρδου:

Κοπανίστε το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι και μια πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.

Τραγανά εσαλότ:

Βάλτε χαρτοπετσέτες σε μια πιατέλα. Σε ένα γουόκ ή μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεστάνετε το λάδι στους 177 βαθμούς. Σε ένα πιάτο ανακατέψτε τα εσαλότ με το αλεύρι για να καλυφθούν. Τηγανίστε τα εσαλότ μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανα. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα. Στραγγίξτε στις χαρτοπετσέτες. Σουρώστε το λάδι και κρατήστε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) για το κάρι. (Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο αλλού.)

Για το κάρι:

Ζεστάνετε τη 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) λάδι από τα τηγανισμένα εσαλότ στο γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε την πάστα σκόρδου, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέστε την πάστα κάρι και τηγανίστε μέχρι να βγάλει το άρωμα της, περίπου 1 με 2 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, αν θέλετε, και μετά τη σος ψαριού. Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε. Μετά προσθέστε το καλαμπόκι, τα φασόλια και το ψάρι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράστε μέχρι να γίνει το ψάρι, 1 με 2 λεπτά.

Γαρνίρετε με τα τραγανά εσαλότ και το κόλιανδρο. Σερβίρετε με ρύζι γιασμίν στον ατμό.