• Σύνδεση

ΚΑΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΞΙΝΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Το όνομα τα λέει όλα. Αυτή η σούπα είναι ταυτόχρονα πικάντικη και ξινή και αποτελεί ιδανικά παράδειγμα του πώς η ταϊλανδέζικη κουζίνα συνδυάζει αντικρουόμενες γεύσεις σε ένα πιάτο. Προτιμούμε μπούτια κοτόπουλου, γιατί έχουν περισσότερο κρέας και πιο έντονη γεύση. Προσέξτε την ισορροπία των γεύσεων ανάμεσα στη γλυκιά ζάχαρη από κοκοφοίνικα, στον ξινό χυμό λάιμ, στην αλμυρή σος ψαριού και στις πικάντικες πιπεριές τσίλι. Προσθέστε νουντλ κι έχετε μια ταϊλανδέζικη κοτόσουπα!
Για 4 άτομα

Υλικά
2 ματσάκια λεμονόχορτο, κομμένο
4 κούπες  (1 λίτρο) ζωμός κότας
1 πρέζα τριμμένης ή ψιλοκομμένης ζάχαρης κοκοφοίνικα
4 φέτες γκαλανγκάλ αξεφλούδιστο 
3 εσαλότ, ξεφλουδισμένα
2 φύλλα φρέσκου λάιμ, κομμένα, συν 5 φύλλα (χωρίς την κεντρική φλέβα), ψιλοκομμένα
170 γρ. μπούτια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα και το κόκαλο
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) χυμός φρέσκου λάιμ ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σος ψαριού ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας
4 ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, μαυρισμένες
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ψιλοκομμένο λεμονόχορτο, για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ψιλοκομμένο εσαλότ, για το σερβίρισμα 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, για γαρνιτούρα

Οδηγίες
Χτυπήστε το λεμονόχορτο σε μια πλάκα κοπής με τη λαβή ενός κουζινομάχαιρου. Ρίξτε το ζωμό σε ένα μέτριο κατσαρολάκι και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μια πρέζα ζάχαρη κοκοφοίνικα και μια πρέζα αλάτι. 

Προσθέστε το γκαλανγκάλ, το χτυπημένο λεμονόχορτο  (ολόκληρο), το εσαλότ και τα κομμένα φύλλα λάιμ και σιγοβράστε λίγα λεπτά. Προσθέστε το κοτόπουλο και σιγοβράστε μέχρι να γίνει, περίπου 5 λεπτά. 

Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Καλύψτε το ζωμό. Αφήστε το κοτόπουλο να κρυώσει λίγο και μετά κόψτε το με τα χέρια σας.

Σουρώστε το ζωμό σε ένα άλλο σκεύος με ένα κόσκινο και πετάξτε τα μυρωδικά. Σιγοβράστε το ζωμό σε μέτρια φωτιά.

Μοιράστε το χυμό λάιμ, τη σος ψαριού, τις πιπεριές τσίλι (ολόκληρες) και το κοτόπουλο σε ατομικά μπολ σούπας. Ρίξτε το ζεστό ζωμό.

Προσθέστε ψιλοκομμένο λεμονόχορτο , εσαλότ και ψιλοκομμένα φύλλα λάιμ. Δοκιμάστε. Θα πρέπει να είναι καυτερό, ξινό και αλμυρό. Αν χρειαστεί, προσθέστε χυμό λάιμ, σος ψαριού και/ή ζάχαρη κοκοφοίνικα. Πασπαλίστε με κόλιανδρο και σερβίρετε.