• Σύνδεση

ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΡΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

Υπάρχουν πολλά κάρι στην ταϊλανδέζικη κουζίνα. Όπως στην Ινδία, κάθε περιοχή έχει το δικό της μείγμα υλικών και τις δικές της τεχνικές μαγειρέματος. Αυτό είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο με σάλτσα κίτρινου κάρι, που είναι πιο ήπιο από το κόκκινο ή το πράσινο κάρι. Η ταϊλανδέζικη μελιτζάνα είναι στρογγυλή και πράσινη. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ιαπωνική μελιτζάνα, αν βρείτε.
Για 6 άτομα


Υλικά

Πάστα κίτρινου κάρι

2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι κόλιανδρου
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σπόροι κύμινου 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) κόκκοι λευκού πιπεριού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1 ματσάκι λεμονόχορτο, χωρίς τα σκληρά εξωτερικά φύλλα, ψιλοκομμένο, μόνο το κάτω μισό
1 μέτριο εσαλότ, ψιλοκομμένο 
2 κόκκινες ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους, χοντροκομμένες
1 κομμάτι (1 εκ.) γκαλανγκάλ με τη φλούδα ή αποφλοιωμένο φρέσκο τζίντζερ, χοντροκομμένο 
3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
2 φύλλα φρέσκου λάιμ, ψιλοκομμένα 

Για το κάρι

2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φυτικό λάδι 
1 κούπα (250 mL) γάλα καρύδας, χωρισμένο 
1 κούπα (250 mL) ζωμός λαχανικών ή νερό
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα 
1 κούπα (250 mL) τεμαχισμένα αποφλοιωμένα καρότα (σε μέτρια κυβάκια)
8 με 10 καλαμπόκια μπέιμπι σε κονσέρβα, κομμένα στη μέση
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μέτρια κυβάκια
6 μικρές ταϊλανδέζικες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 1 εκ.
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) σος σόγιας 
15 φύλλα φρέσκου βασιλικού Ταϊλάνδης

Οδηγίες

Πάστα κίτρινου κάρι:

Σε ένα μύλο μπαχαρικών (ή μύλο καφέ) αλέστε το κόλιανδρο, το κύμινο και τους κόκκους πιπεριού μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Σε έναν πολυκόφτη ή μπλέντερ αναμείξτε τη σκόνη με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν μια πάστα. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή λάδι καρύδας για να πολτοποιηθεί το μείγμα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γουδί για να χτυπήσετε όλα τα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών.

Για το κάρι:

Σε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την πάστα κάρι και σοτάρετε 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέστε 1/2 κούπα (125 mL) γάλα καρύδας και μαγειρέψτε άλλα 2 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό (ή το νερό) και ζάχαρη και καρυκεύστε με λίγο αλάτι.

Προσθέστε τα καρότα, το καλαμπόκι, τις κόκκινες πιπεριές και τις μελιτζάνες και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τη σος σόγιας και την υπόλοιπη 1/2 κούπα (125 mL) γάλα καρύδας.

Καπακώστε και μαγειρέψτε άλλα 2 λεπτά. Βγάλτε το γουόκ από τη φωτιά και προσθέστε βασιλικό Ταϊλάνδης.
Σερβίρετε με ρύζι γιασμίν στον ατμό.