• Σύνδεση

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΓΚΡΙΛΙΑ

Πείτε στον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει τη ραχοκοκαλιά ή κόψτε την εσείς με ψαλίδι κουζίνας. Κόψτε κατά μήκος κάθε πλευράς του κόκαλου (το κόκαλο είναι ιδανικό για παρασκευή ζωμού). Μετά μπορείτε να ανοίξετε το κοτόπουλο, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά, τα ολόκληρα κοτόπουλα ψήνονται δύσκολα. Μπορεί να ξεραθούν, να καούν ή να μείνουν άψητα, συνήθως όλα αυτά μαζί! Αυτό το κοτόπουλο όμως μένει ζουμερό και τρυφερό, ενώ η πέτσα ξεροψήνεται. Σερβίρεται με ψητές πατάτες και σαλάτα λαχανίδας με λεμόνι.

Για 2 με 4 άτομα

Υλικά
Ψητό σκόρδο
1 βολβός σκόρδου
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
Περίπου 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση καμπερνέ σοβινιόν

Μαρινάδα 
1/2 κούπα (125 mL) ριζόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί
1/2 κούπα (125 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) φρεσκοκομμένο δενδρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φύλλα φρέσκιας ρίγανης
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φύλλα φρέσκου θυμαριού
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλάτι κοσέρ
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι

Για το κοτόπουλο
1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 2,25 κιλά, χωρίς τη ραχοκοκαλιά
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες 6 χιλ.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Ψητές πατάτες και ψητά κρεμμύδια
900 γρ. μικρές πατάτες (περίπου 20)
1 ισπανικό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φύλλα φρέσκου θυμαριού
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ψητό σκόρδο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα κεφάλια του σκόρδου για να αποκαλυφθούν οι σκελίδες. Τρυπήστε το με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε το σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ραντίστε με ελαιόλαδο και μετά ρίξτε το κρασί. Προσθέστε το θυμάρι και ρίξτε μαύρο πιπέρι (όχι αλάτι, γιατί θα τραβήξει όλη την υγρασία). Καλύψτε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και σφραγίστε καλά.
Ψήστε μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο, περίπου 35 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.

Μαρινάδα
Βγάλτε τις μαλακές σκελίδες από το σκόρδο και λιώστε τες με ένα κουζινομάχαιρο. Μεταφέρετέ τες σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και ανακατέψτε καλά.

Ψητές πατάτες και ψητά κρεμμύδια
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό πάνω σε δυνατή φωτιά και προσθέστε άφθονο αλάτι κοσέρ. Μόλις πάρει μια βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε τις πατάτες για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, αλλά να κρατάνε λίγο όταν τις τρυπάτε με μαχαίρι. Στραγγίξτε τις πατάτες και αφήστε τες να κρυώσουν.

Κόψτε τις πατάτες στη μέση και τοποθετήστε τες σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το ελαιόλαδο και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ανακατέψτε για να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Μεταφέρετε σε ένα ταψί και τοποθετήστε τις πατάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήστε για 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και να πάρει χρώμα η κομμένη πλευρά. Ανακατέψτε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν και καραμελώσουν τα κρεμμύδια, άλλα 5 με 7 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Κοτόπουλο
Τοποθετήστε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω σε ένα μεγάλο ταψί ή γυάλινο δοχείο. Ανοίξτε το κοτόπουλο και βρείτε μια εγκοπή στη μέση ανάμεσα στα στήθη. Κάντε μια τομή βάθους περίπου 6 χιλ. Μετά πιέστε προς τα πάνω και λυγίστε το κοτόπουλο για να αποκαλυφθεί το στέρνο. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι πλέον επίπεδο. Ρίξτε τη μαρινάδα πάνω στο κοτόπουλο. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλο το βράδυ.

Προθερμάνετε την ψησταριά σε μέτρια φωτιά, μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλήσει το κοτόπουλο. 
Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα για να στραγγίξει από τη μαρινάδα, αλλά μη σκουπίσετε τα μυρωδικά (που είναι πολύ νόστιμα ψημένα πάνω στην πέτσα). Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.

Τοποθετήστε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω και ψήστε χωρίς να το κουνάτε μέχρι να καψαλιστεί λίγο, περίπου 5 λεπτά. Με μια πιρούνα γυρίστε με προσοχή το κοτόπουλο 45 μοίρες. Ψήστε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Μετά γυρίστε το.  
Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίστε το ψήσιμο για τουλάχιστον 14 λεπτά. Εισάγετε ένα θερμόμετρο στο πιο παχύ κομμάτι του κοτόπουλου. Θα πρέπει να δείχνει 74 με 77 βαθμούς Κελσίου.

Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφήστε το να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Στο μεταξύ, δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Ραντίστε τις φέτες λεμονιού με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τες στην ψησταριά. Ψήστε για 1 λεπτό ή μέχρι να εμφανιστούν σημάδια καρβουνιάσματος. Γυρίστε τες για να ψηθούν από την άλλη πλευρά.
Κόψτε το κοτόπουλο και σερβίρετε με τα ψητά λεμόνια και τις πατάτες και τα κρεμμύδια.