• Σύνδεση

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ

Κοτόπουλο με βούτυρο – το απόλυτο ινδικό πιάτο για όσους βρίσκουν τη μουστάρδα ντιζόν πολύ καυτερή. Αυτό το κοτόπουλο είναι γλυκό, ήπια πικάντικο, κρεμώδες και γευστικό όσο λίγα ινδικά πιάτα. Ωστόσο, είναι περίπλοκο και γήινο και όχι υπερβολικά γλυκό, αν το φτιάξετε εσείς. Παίξτε με τα μπαχαρικά μέχρι να πετύχετε το μείγμα που σας αρέσει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του γκαράμ μασάλα και του κύμινου, καθώς μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη γεύση. Αυτό το πιάτο θέλει μπούτια κοτόπουλου. Είναι πιο γευστικά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσετε και στήθη.

Για 6 άτομα

Υλικά 

Μαρινάδα 

1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χοντροκομμένο σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χοντροκομμένο φρέσκο τζίντζερ 
2 κούπες (500 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά)
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σκόνη κόκκινου τσίλι
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) γκαράμ μασάλα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) σπόροι κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένο κόλιανδρο 
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
Περίπου 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) χυμός φρέσκου λάιμ

Για το κοτόπουλο 

1 κιλό μπούτια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα, ξεκοκαλισμένα, κομμένα σε κομμάτια 2,5 εκ.
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) γκι
1/2 κούπα (125 mL) κρύο βούτυρο (1 μπάρα), χωρισμένο
1 1/4 κούπες (310 mL) πολτοποιημένες ντομάτες από κονσέρβα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σκόνη κόκκινου τσίλι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) αποξηραμένα φύλλα τριγωνέλλας (κασούρι μέθι), θρυμματισμένα, και περισσότερα για γαρνίρισμα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) γκαράμ μασάλα
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) κρέμα γάλακτος, συν περισσότερη για ράντισμα
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρου, για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Για τη μαρινάδα, χτυπήστε πρώτα το σκόρδο και το τζίντζερ σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν πάστα. Μεταφέρετε την πάστα σε ένα ρηχό πιάτο και μετά προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας – το γιαούρτι, τη σκόνη τσίλι, το γκαράμ μασάλα, το κύμινο, το κόλιανδρο, τον κουρκουμά και το χυμό λάιμ.

Πλύντε και σκουπίστε το κοτόπουλο με χαρτοπετσέτες. Καρυκεύστε με αλάτι και μετά βάλτε το στη μαρινάδα. Καλύψτε και αφήστε το στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες ή ένα βράδυ.

Λιώστε το γκι σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο μαζί με λίγη μαρινάδα στο τηγάνι. Τηγανίστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, 15 με 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και να γίνει τραγανό στις άκρες. Βγάλτε το κοτόπουλο από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη. Μην πλύνετε το τηγάνι.

Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες και με μια ξύλινη κουτάλα ξύστε τα καφέ υπολείμματα από το κοτόπουλο. Τσιγαρίστε περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά από τις ντομάτες.

Λιώστε τις υπόλοιπες 7 κουταλιές της σούπας (110 mL) βούτυρο στις ντομάτες και μετά προσθέστε τη σκόνη τσίλι και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, 5 λεπτά. Προσθέστε την τριγωνέλλα και το γκαράμ μασάλα και ρίξτε αλάτι, αν χρειαστεί.

Πριν σερβίρετε ρίξτε μέσα την κρέμα. Προσθέστε το κοτόπουλο στο τηγάνι για να ζεσταθεί και ανακατέψτε. Σερβίρετε με θρυμματισμένα φύλλα τριγωνέλλας, λίγη κρέμα, κλαράκια κόλιανδρου και ρύζι.