• Σύνδεση

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΙΚΑ ΜΑΣΑΛΑ

Μόλις φτιάξετε αυτό το δημοφιλές πιάτο μόνοι σας, δε θα παραγγείλετε ξανά απ’ έξω. Όπως το μείγμα μπαχαρικών που πωλείται ως «σκόνη κάρι», το γκαράμ μασάλα ποικίλλει ανά περιοχή. Ωστόσο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι κόκκοι πιπεριού, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και κάρδαμο. Αν και πωλείται στα περισσότερο μεγάλα σούπερ μάρκετ, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα. Τα μπαχαρικά είναι καλύτερα όταν αλέθονται την τελευταία στιγμή. Δοκιμάστε το – πιθανότατα έχετε έναν παλιό μύλο καφέ στο υπόγειο!

Για 6 άτομα

Υλικά  

Μαρινάδα γιαουρτιού

1 κούπα (250 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού  (7,5 mL) αλεσμένο κύμινο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού  (7,5 mL) αλεσμένο κόλιανδρο 
1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 mL) αλεσμένο κάρδαμο
1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
Μια πρέζα αλάτι

Για το κοτόπουλο 

1,2 κιλά στήθος κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα και το κόκαλο
4 κουταλιές της σούπας (60 mL) φυτικό λάδι ή λιωμένο γκι, χωρισμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο φέτες 6 χιλ.
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
1 κομμάτι (2,5 εκ.) φρέσκο τζίντζερ, αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) γκαράμ μασάλα
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) κόκκινο τσίλι σε σκόνη
1 1/2 κούπα (375 mL) ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρνα
1/2 κούπα (125 mL) νερό
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
1 κούπα (250 mL) ξινή κρέμα, πλήρη σε λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) κομμένα αμύγδαλα, ελαφρώς καβουρντισμένα, για γαρνιτούρα
Φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, για γαρνιτούρα
Σφήνες λάιμ, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Ετοιμάστε τη μαρινάδα αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Πλύντε τα στήθη κοτόπουλου και στεγνώστε με χαρτοπετσέτες. Με ένα κοφτερό κουζινομάχαιρο κάντε 2-3 ρηχές χαρακιές σε κάθε στήθος. Βάλτε το κρέας σε ένα ρηχό πιάτο (ή σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα) και ρίξτε από πάνω τη μαρινάδα γιαουρτιού. Φροντίστε να καλυφθεί καλά όλο το κρέας με τη μαρινάδα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη (ή σφραγίστε τη σακούλα) και αφήστε το στο ψυγείο να μαριναστεί ένα βράδυ.

Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλάει.
Ξύστε τη μαρινάδα από το κοτόπουλο και μεταφέρετέ το σε μια μεγάλη πιατέλα. Καρυκεύστε το κρέας με αλάτι φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Ραντίστε με 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λάδι (ή γκι) για να μην κολλήσει.

Ψήστε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να εμφανιστούν σημάδια σχάρας. (Το μαγείρεμα του κοτόπουλου θα ολοκληρωθεί στο κάρι.) Αφήστε το κρέας να κρυώσει μερικά λεπτά. Μετά κόψτε το σε κομμάτια 5 εκ. Αφήστε το στην άκρη.

Ζεστάνετε τις άλλες 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λάδι (ή γκι) σε ένα μεγάλο μη αντιδραστικό τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ και καλύψτε μερικώς. Τηγανίστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια.

Προσθέστε το γκαράμ μασάλα και τη σκόνη τσίλι και συνεχίστε το τηγάνισμα για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν τα υλικά. Προσθέστε τις ντομάτες, το νερό και τη ζάχαρη και καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Καλύψτε το τηγάνι και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράστε για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέστε το ψητό κοτόπουλο και σιγοβράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.

Ρίξτε την ξινή κρέμα. Σερβίρετε με τα αμύγδαλα, το κόλιανδρο και τις σφήνες λεμονιού.