• Σύνδεση

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ


 Λατρεύουμε αυτό το πιάτο, γιατί διαφέρει από τα κλασική αντίληψη της ινδικής κουζίνας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα σκέφτονταν ποτέ να συνδυάσουν κουνουπίδι με πορτοκάλια. Ωστόσο, οι γεύσεις (όταν ενισχύονται με γκαράμ μασάλα, τζίντζερ και κύμινο) είναι υπέροχες. Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα ψήσετε κοτόπουλο.

Για 6 με 8 άτομα

Υλικά

1 μικρό κουνουπίδι, περίπου 1 κιλό, κομμένο σε ανθύλλια 2,5 εκ.
2 πατάτες, με τη φλούδα, κομμένες σε κομμάτια 2,5 εκ.
2 κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια 2,5 εκ.
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς 
1/4 της κούπας (60 mL) φυτικό λάδι 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) αλεσμένο κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) γκαράμ μασάλα 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένο τζίντζερ 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σκόνη κόκκινης πιπεριάς τσίλι
3 πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και χωρισμένα σε κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
1/2 κούπα (125 mL) νερό, ή παραπάνω, αν χρειαστεί
1 πιπεριά σεράνο ή ταϊλανδέζικη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Οδηγίες

Βάλτε το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ, πασπαλίστε με τον κουρκουμά και ανακατέψτε.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο μη αντιδραστικό τηγάνι με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε τα λαχανικά. Τηγανίστε 3 με 5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
Προσθέστε λίγο ακόμη λάδι στο τηγάνι, ακόμη σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κύμινο, το γκαράμ μασάλα, το τζίντζερ και τη σκόνη τσίλι και καβουρντίστε μέχρι να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα και να βγάζουν τα αρώματά τους.
Προσθέστε τα λαχανικά στο τηγάνι και μετά τα πορτοκάλια και τη ζάχαρη. Προσθέστε το νερό για να ντεγκλασάρετε το τηγάνι. Καπακώστε και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα λαχανικά, αλλά να κρατάνε λίγο.
Προσθέστε τις πιπεριές τσίλι, αν θέλετε, τα τελευταία 15 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι.