• Σύνδεση

ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ


 Αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο επιδόρπιο στον κόσμο. Και είναι διασκεδαστική η παρασκευή του ντούλτσε ντε λέτσε. Πάρτε μια ολόκληρη κονσέρβα συμπυκνωμένο γάλα και βράστε την τρεις ώρες. Μέσα θα καραμελώσει και θα γίνει ένα πηχτό, γλυκό νέκταρ, που μπορείτε μετά να περιχύσετε σε κρέπες. Κρέπες που γαρνίρετε με σαντιγί και ξηρούς καρπούς. Υπέροχο.

Για 6-8 άτομα

Υλικά

1 κονσέρβα (300 mL) συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
4 μεγάλα αβγά
3/4 της κούπας (185 mL) πλήρες γάλα
3/4 της κούπας (185 mL) μισή και μισή κρέμα
1 κούπα (250 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) λιωμένο βούτυρο 
Φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
2 κούπες (500 mL) κρέμα γάλακτος, για τη σαντιγί 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) άχνη ζάχαρη 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κούπα (125 mL) χοντροκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες
Για το καραμελωμένο γάλα, βάλτε την κλειστή κονσέρβα με το ζαχαρούχο γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύψτε την κονσέρβα με νερό. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σιγοβράστε. Χαμηλώστε τη φωτιά και καπακώστε την κατσαρόλα.
Σιγοβράστε για 3 ώρες ακριβώς με το καπάκι, προσθέτοντας νερό, αν χρειαστεί, ώστε να καλύπτει την κονσέρβα. Να προσέχετε την κατσαρόλα. (Φτιάξτε αυτή τη συνταγή μόνο αν δε σκοπεύετε να φύγετε από την κουζίνα αυτές τις 3 ώρες.) Μετά τις 3 ώρες βγάλτε την κονσέρβα με μια λαβίδα. Αφήστε τη να κρυώσει λίγο 20 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αβγά και προσθέστε το γάλα, την κρέμα και λίγο αλάτι. Προσθέστε το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν κουρκούτι για τηγανίτες. Σουρώστε το κουρκούτι με ένα κόσκινο και αφήστε το να ξεκουραστεί 1 ώρα.

Έχετε έτοιμο ένα ταψί ή μεγάλα πιάτα για να απλώσετε τις κρέπες. Ζεστάνετε ένα τηγάνι 20 εκ. ή μια κρεπιέρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε λίγο λάδι. ρίξτε 1/4 της κούπας (60 mL) από το κουρκούτι στο τηγάνι και γυρίστε το για να σχηματιστεί μια κρέπα.
Τηγανίστε από τη μια πλευρά για 1 λεπτό και μετά γυρίστε την. Ψήστε την άλλη πλευρά για 30 δεύτερα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο κουρκούτι. Απλώστε τις κρέπες ξεχωριστά στο ταψί ή στα πιάτα. Αφήστε να κρυώσουν τελείως.

Για να φτιάξετε τη σαντιγί, προσθέστε σε ένα μεγάλο κρύο μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Με ένα μεγάλο συρμάτινο χτυπητήρι χτυπήστε την κρέμα μέχρι να γίνει αφράτη. Μεταφέρετε σε ένα μη αντιδραστικό μπολ ή δοχείο και αφήστε την καλυμμένη στο ψυγείο.

Βάλτε μία κρέμα σε μια πλάκα κοπής. Με μια μικρή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι βουτύρου αλείψτε ομοιόμορφα 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) καραμελωμένο γάλα, αφήνοντας 2,5 εκ. περιθώριο. Βάλτε από πάνω άλλη μια κρέπα και επαναλάβετε. Τυλίξτε τις κρέπες σαν πούρο. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες κρέπες. Κόψτε σε φέτες 4 εκ. (Αν είναι δύσκολο να τις κόψετε, βάλτε τες στο ψυγείο 30 λεπτά, αλλά αφήστε τις φέτες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις σερβίρετε.)

Χωρίστε τα κομμάτια σε πιάτα και γαρνίρετε με σαντιγί. Πασπαλίστε με ξηρούς καρπούς, αν θέλετε.