• Σύνδεση

ΚΡΥΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΝΤΑϊΚΟΝ


 Το νταϊκόν πωλείται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Είναι μακρύ, λεπτό, λευκό, τραγανό σαν ραπανάκι, αλλά με πιο ήπια, ξινή γεύση. Μπορείτε να το τρίψετε, να το μαγειρέψετε στον ατμό, να το τηγανίσετε, να το σοτάρετε κλπ. Αυτή η σαλάτα περιέχει νταϊκόν και τα πράσινα φύλλα του, ενώ το λεμόνι, η ντιζόν και το ρυζόξιδο τής δίνουν ξινή γεύση. Η πάστα μίσο και ο ζωμός ντάσι εξισορροπούν τις γεύσεις.

Για 4 άτομα

Υλικά

1 μέτριο προς μικρό νταϊκόν (περίπου 570 γρ.), με τα φύλλα του
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
1/4 της κούπας (60 mL) πάστα κόκκινου μίσο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) μουστάρδα ντιζόν
1/4 της κούπας (60 mL) ζωμός ντάσι (δείτε παρακάτω) ή νερό
Χυμός και ξύσμα 1 λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ρυζόξιδο 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ 
1/4 της κούπας (60 mL) φυτικό λάδι 

Οδηγίες 

Ξεφλουδίστε το νταϊκόν και κόψτε το ζουλιέν σε κομμάτια 5 εκ. x 6 εκ. Βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι. Κόψτε μια χούφτα από τα πιο τρυφερά φύλλα, αν έχετε, και προσθέστε τα στο νταϊκόν μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίξτε αλάτι και ανακατέψτε ελαφρώς. Αφήστε τα 10 λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το κόκκινο μίσο, τη μουστάρδα, το τζίντζερ και το ζωμό ντάσι (ή το νερό). Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Προσθέστε λάδι μέχρι να δέσει το μείγμα.
Στραγγίξτε το νταϊκόν και τα φύλλα από τα υγρά τους και βάλτε τα σε ένα καθαρό μπολ. Περιχύστε με το ντρέσινγκ και σερβίρετε.
Ζωμός ντάσι
Χρησιμοποιήστε ζωμό ντάσι σε σκόνη (ντάσι νο μότο), που φτιάχνεται από νιφάδες παλαμίδας, για στιγμιαίο ζωμό ντάσι. Διαλύστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) για κάθε κούπα (250 mL) ζεστού νερού.