• Σύνδεση

ΛΑΜΠ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ (ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ)

Σαλάτα με χοιρινό; Κι όμως. Είναι ένα πιάτο όπου πρωταγωνιστεί ο χοιρινός κιμάς. Το καβουρντισμένο και αλεσμένο ρύζι χρησιμοποιείται συχνά ως γαρνιτούρα στις ταϊλανδέζικες σαλάτες. Προτιμήστε κολλώδες ρύζι, που κάνει και για επιδόρπια. Υπάρχουν οδηγίες παρακάτω σχετικά με τις ποσότητες του χυμού λάιμ και της σος ψαριού. Αν δε γνωρίζετε καλά την ταϊλανδέζικη κουζίνα, πρέπει να κάνετε αρκετές δοκιμές για να πετύχετε τη σωστή ισορροπία γεύσεων.

Για 3-4 άτομα

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας (45 mL) άβραστο λευκό κολλώδες ρύζι (γνωστό και ως γλυκό ρύζι) ή ρύζι γιασμίν
1 με 2 λάιμ, χωρισμένα
220 γρ. χοιρινός κιμάς
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 εσαλότ, κομμένα σε φέτες 3 χιλ.
10 κλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, χοντροκομμένα
1/4 της κούπας (60 mL) κομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) σος ψαριού ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας 
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σκόνη κόκκινου τσίλι
1 μαρούλι (χωρίς την καρδιά, με τα φύλλα ολόκληρα)
Φρέσκος βασιλικός Ταϊλάνδης, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Καβουρντίστε το ρύζι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πάρει χρώμα το ρύζι, περίπου 4 με 5 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και μετά χτυπήστε το σε ένα γουδί ή περάστε το από ένα μύλο μπαχαρικών ή καφέ μέχρι να αλεστεί. Αφήστε το στην άκρη.
Στύψτε μισό λάιμ πάνω στο χοιρινό κιμά. Αναμείξτε και αφήστε τον κιμά να μαριναριστεί μερικά λεπτά.

Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) νερό στο τηγάνι και ρίξτε αμέσως τον κιμά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει το κρέας, 7 με 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, τα εσαλότ, τον κόλιανδρο, τη μέντα, τη σος ψαριού, τη σκόνη τσίλι και σχεδόν όλο το καβουρντισμένο ρύζι. Κρατήστε λίγο για το γαρνίρισμα. Στύψτε από πάνω μισό λάιμ και ανακατέψτε.

Δοκιμάστε τη σαλάτα. Πρέπει να είναι λίγο καυτερή και λίγο ξινή από το χυμό λάιμ. Προσθέστε σος ψαριού ή/και χυμό λάιμ, αν χρειαστεί.
Χωρίστε τα φύλλα του μαρουλιού. Μοιράστε τη σαλάτα στα φύλλα, πασπαλίστε με το υπόλοιπο καβουρντισμένο ρύζι και γαρνίρετε με βασιλικό Ταϊλάνδης.