• Σύνδεση

ΜΟΣΧΑΡΙ ΠΑΝΑΝΓΚ

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κάρι στην ταϊλανζέζικη κουζίνα. Αυτό είναι από τα αγαπημένα μας. Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα κυριαρχεί η ισορροπία γεύσεων, αρωμάτων και υφών και αυτό το πιάτο έχει αυτή την ισορροπία. Μοσχαρίσια παΐδια σιγοβράζουν σε γάλα καρύδας με γλυκιά ζάχαρη, αλμυρή σος ψαριού και ξινά φύλλα καφίρ λάιμ. Η πάστα κάρι έχει βαθιές περίπλοκες γεύσεις με λίγα απλά υλικά όπως φιστίκια, τσίλι, κόλιανδρο και γκαλανγκάλ. Το γκαλανγκάλ είναι σαν πιο πικάντικο τζίντζερ. Θα το βρείτε σε όλες τις ασιατικές αγορές.

Για 6 άτομα

Υλικά
4 κούπες  (1 λίτρο) γάλα καρύδας, συν 3 κούπες  (750 mL) ή παραπάνω (προαιρετικά)
1,4 κιλά παΐδια, κομμένα σε κομμάτια 5 εκ., με το κόκαλο
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22,5 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σος ψαριού
3 φύλλα λάιμ, κομμένα 
2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες 6 χιλ.
1 μεγάλη χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού Ταϊλάνδης, περίπου 1 κούπα  (250 mL)

Πάστα κάρι
7 αποξηραμένες μακριές κόκκινες πιπεριές τσίλι
¼ της κούπας καβουρντισμένα φιστίκια
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) ψιλοκομμένο εσαλότ
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ψιλοκομμένο σκόρδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22,5 mL) ψιλοκομμένο ξεφλουδισμένο γκαλανγκάλ
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) ψιλοκομμένο λεμονόχορτο  
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένη ρίζα κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού  (5 mL) σπόροι κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού  (5 mL) σπόροι κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού  (5 mL) αλάτι κοσέρ ή χοντρό θαλασσινό αλάτι

Οδηγίες
Προσθέστε το γάλα καρύδας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε μια γάστρα και βράστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρέας και χαμηλώστε τη φωτιά. Καλύψτε το σκεύος και αφήστε το κρέας να σιγοβράζει μέχρι να γίνει τρυφερό, περίπου 2 ώρες. Ανακατεύετε κατά διαστήματα.

Πάστα κάρι:
Ενώ βράζει το κρέας, ετοιμάστε την πάστα κάρι. Μουλιάστε τις πιπεριές σε ένα μπολ με ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και πετάξτε το υγρό. Ανοίξτε τις πιπεριές και αφαιρέστε τους σπόρους.

Βάλτε τα φιστίκια σε ένα μικρό κατσαρολάκι και καλύψτε τα με 10 εκ. νερό. Βράστε τα σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και αφήστε τα να κρυώσουν.

Σε ένα γουδί χτυπήστε τις πιπεριές τσίλι και τα υπόλοιπα υλικά για την πάστα κάρι εκτός από τα φιστίκια. Αφού τα χτυπήσετε καλά, προσθέστε τα φιστίκια και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνουν πάστα.

Για το κάρι:
Μόλις γίνει το κρέας, αφήστε το να κρυώσει μέσα στο γάλα καρύδας. Μετά βγάλτε το κρέας και αφαιρέστε τα κόκαλα. Αφήστε το κρέας στην άκρη.

Σε ένα γουόκ ή μέτριο κατσαρολάκι ρίξτε είτε το γάλα καρύδας μέσα στο οποίο έβρασε το κρέας είτε σε 3 κούπες (750 mL) φρέσκου γάλατος καρύδας. (Εξαρτάται από το πόσο έντονη θέλετε να είναι η γεύση του κρέατος στο τελικό κάρι.) Σιγοβράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε 1/4 της κούπας  (60 mL) της πάστας κάρι, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε 10 λεπτά.

Προσθέστε τη ζάχαρη κοκοφοίνικα, τη σος ψαριού και τα φύλλα λάιμ και σιγοβράστε 5 λεπτά. Προσθέστε το μοσχάρι και τις κόκκινες πιπεριές και ζεστάνετε. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά.

Πασπαλίστε το κάρι με άφθονο βασιλικό Ταϊλάνδης. Σερβίρετε με ρύζι γιασμίν στον ατμό.