• Σύνδεση

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΕΜΠΑΠ


 Καρυκευμένος κιμάς σε καλαμάκια – δεν είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεται κανείς όταν ακούει κεμπάπ. (Στη Βόρεια Αμερική φανταζόμαστε συνήθως σις κεμπάπ.) Τα κάσιους, σε μορφή πάστας, δίνουν ωραία γεύση.

Για 6 άτομα

Υλικά

1/4 της κούπας (60 mL) κάσιους
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) χοντροκομμένο σκόρδο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) χοντροκομμένο φρέσκο τζίντζερ 
450 γρ. αρνίσιος κιμάς
450 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 1/2 κουταλιά της σούπας (22,5 mL) γκαράμ μασάλα 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σκόνη κόκκινης πιπεριάς τσίλι
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) λιωμένο γκι ή βούτυρο, συν παραπάνω για άλειμμα των κεμπάπ
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρου, για γαρνίρνισμα (προαιρετικά)
Λεπτοκομμένες κόκκινες ή πράσινες πιπεριές τσίλι, για γαρνίρνισμα (προαιρετικά)
Καλαμάκια μπαμπού, μουλιασμένα σε κρύο νερό για 15 λεπτά

Οδηγίες

Βάλτε τα κάσιους σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Καλύψτε με 2,5 εκ. νερό, σιγοβράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μετά χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε 5 με 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Βάλτε τα σε ένα μύλο καφέ για μπαχαρικά, ένα μίνι πολυκόφτη ή ένα μπλέντερ, μαζί με το σκόρδο και το τζίντζερ, και αναμείξτε μέχρι να γίνουν πάστα. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά. Καθαρίστε και λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλάει.
Βάλτε τον αρνίσιο κιμά σε ένα μπολ και τον μοσχαρίσιο κιμά σε ένα άλλο μπολ. Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε την πάστα κάσιους, το γκαράμ μασάλα, τη σκόνη τσίλι και το γκι. Προσθέστε το μισό μείγμα στον αρνίσιο κιμά και το άλλο μισό στο μοσχαρίσιο κιμά. Καρυκεύστε με αλάτι.
Βρέξτε τα χέρια σας με νερό και μετά πάρτε λίγο αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά και πλάστε τον γύρω από ένα καλαμάκι ώστε να πάρει σχήμα λουκάνικου. Φτιάξτε 8 αρνίσια κεμπάπ και 8 μοσχαρίσια κεμπάπ συνολικά. Βάλτε τα σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε ένα ταψί για να τα πάτε στη σχάρα.
Έχετε έτοιμο ένα μικρό μπολ με λιωμένο γκι (ή βούτυρο) και ένα πινέλο. Βάλτε τα κεμπάπ στη σχάρα και τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου από κάτω για να μην καούν. Ψήστε κάθε πλευρά 4 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά. Κάθε 2 λεπτά αλείψτε τα κεμπάπ με το γκι (ή βούτυρο). Κατά το τελευταίο λεπτό ψησίματος αλείψτε μια τελευταία φορά με το γκι για να γίνουν τραγανά απ’ έξω.
Μεταφέρετε τα κεμπάπ σε μια μεγάλη πιατέλα και καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 2 με 5 λεπτά. Γαρνίρετε με κλαράκια κόλιανδρου και πιπεριές τσίλι, αν θέλετε.