• Σύνδεση

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΚΑΛΟΠΙΝΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

«Σαλτιμπόκα» σημαίνει κυριολεκτικά «σάλτα στο στόμα». Αν αναλογιστείτε τα γαργαλιστικά υλικά σε αυτή τη συνταγή, θα καταλάβετε γιατί. Το αλμυρό προσούτο και το γήινο φασκόμηλο δίνουν γεύση στο άπαχο, αρωματισμένο σε λευκό κρασί μοσχαρίσιο κρέας. Και είναι εύκολο να το φτιάξετε. Διαβάστε παρακάτω.

Για 3 άτομα

Υλικά 
6 φέτες μοσχαρίσιου σκαλοπίνι, περίπου 255 γρ.
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χοντροκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
6 φέτες προσούτο
1 κούπα (250 mL) φύλλα φρέσκου σπανακιού (χωρίς τα κοτσάνια)
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
1 κούπα (250 mL) κρασί μαρσάλα
1/2 κούπα (125 mL) κρέμα γάλακτος ή 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κρύο βούτυρο
6 στρογγυλές οδοντογλυφίδες

Οδηγίες 

Βάλτε 1 μοσχαρίσιο σκαλοπίνι ανάμεσα σε 2 φύλλα κερωμένο χαρτί ή πλαστική μεμβράνη. Χτυπήστε το με έναν κόπανο (με επίπεδη και όχι οδοντωτή επιφάνεια), έναν πλάστη ή τον πάτο ενός σκεύους,  μέχρι να γίνει 3 χιλ. σε πάχος. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο κρέας.
Βάλτε 1 κομμάτι πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Καρυκεύστε με μαύρο πιπέρι και βάλτε από πάνω μια φέτα προσούτο και από πάνω το ένα έκτο του φασκόμηλου και του σπανακιού. Τυλίξτε το σαν φουρφούρι και βάλτε μια οδοντογλυφίδα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο κρέας.
Προθερμάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώστε το βούτυρο στο ελαιόλαδο. Τσιγαρίστε τα σκαλοπίνια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, περίπου 5 λεπτά.
Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη. Αδειάστε το πλεονάζον λίπος από το τηγάνι.
Προσθέστε το μαρσάλα στο κρασί και σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού. Σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό. Ρίξτε μέσα την κρέμα (ή το κρύο βούτυρο) και μετά καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Προσθέστε τα σκαλοπίνια, για να ζεσταθούν και να καλυφθούν με τη σάλτσα.
Αφαιρέστε τις οδοντογλυφίδες από τα σκαλοπίνια και κόψτε τα σε κομμάτια 2 εκ. Σερβίρετε τα σκαλοπίνια περιχυμένα με τη σάλτσα.