• Σύνδεση

ΝΙΟΚΙ

Για να τα εξηγήσετε στα παιδιά, μπορείτε να πείτε ότι είναι μικρά συννεφάκια πατάτας. Πού και πού οι Ιταλοί βαριούνται τα ζυμαρικά και γι’ αυτό επινόησαν τα νιόκι. Επίσης, το «νιόκι» είναι αστεία λέξη. Φτιάξτε παραπάνω και καταψύξτε τα, για ένα εύκολο καθημερινό δείπνο. 

Για 6 άτομα

Υλικά 
3 μεγάλες πατάτες , όπως Άινταχο ή ράσετ (περίπου 800 γρ.)
1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού  (5 mL) αλάτι κοσέρ 
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 mL) φρεσκοαλεσμένο άσπρο πιπέρι 
Πρέζα φρεσκοτριμμένου μοσχοκάρυδου
1/2 κούπα (125 mL) φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
1 1/2 κούπα (375 mL) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή παραπάνω, αν χρειαστεί

Οδηγίες 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλύντε και τρυπήστε τις πατάτες με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε τες σε ένα ταψί και ψήστε 30 λεπτά ή μέχρι να μπαίνει εύκολα μια οδοντογλυφίδα.
Όσο πιο καυτές οι πατάτες τόσο πιο ελαφριά θα βγουν τα νιόκι. Γι’ αυτό περιμένετε μέχρι να κρυώσουν αρκετά, ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε και να δουλέψετε γρήγορα. Κόψτε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος. Χρησιμοποιήστε μια διπλωμένη πετσέτα ή ένα γάντι φούρνου για να κρατήσετε μισή πατάτα και αφαιρέστε την πατάτα από τη φλούδα. Περάστε τις πατάτες από έναν πολτοποιητή και σε ένα μεγάλο μπολ. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα μύλο τροφών με λεπτό δίσκο, αλλά με τον πολτοποιητή τα νιόκι θα γίνουν πιο ελαφριά.)
Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε το αβγό, με το αλάτι, το λευκό πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Φτιάξτε ένα σωρό με τις πατάτες στο μπολ και δημιουργήστε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίξτε το μείγμα με το αβγό στη λακκουβίτσα. Ζυμώστε γρήγορα τις πατάτες με το μείγμα με τα δύο χέρια, προσθέτοντας σταδιακά την παρμεζάνα και αρκετό από το αλεύρι — περίπου 1 1/2 κούπα (375 mL) για αρχή — ώστε να σχηματιστεί μια λεία, αλλά ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Κανονικά δεν πρέπει να πάρει πάνω από 1 λεπτό.
Πλύντε και σκουπίστε τα χέρια σας. Αλευρώστε ελαφρώς τα χέρια σας και την επιφάνεια εργασίας. Απλώστε τη ζύμη στην επιφάνεια και αλευρώστε την. Έχετε έτοιμο ένα αλευρωμένο ή επιστρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί για τα νιόκι.
Χωρίστε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Αφήστε στην άκρη τα κομμάτια που δε δουλεύετε και καλύψτε τα με μια μουσκεμένη πετσέτα. Τοποθετήστε ένα κομμάτι ζύμης μπροστά σας και πιέστε το ελαφρά μέχρι να πάρει μακρόστενο σχήμα. Με τα δύο χέρια ρολάρετε τη ζύμη ασκώντας λίγη πίεση προς τα κάτω. Σχηματίστε ένα κορδόνι διαμέτρου 1 εκ. Ρίξτε αλεύρι στη ζύμη και στην επιφάνεια, αν χρειαστεί, για να μην κολλάει. (Μπορεί να σας φανεί πιο εύκολο στην αρχή να δουλέψετε με ένα κομμάτι ζύμης που είναι μισό σε μέγεθος.)
Κόψτε τα κορδόνια σε κομμάτι 1 εκ. με έναν κόφτη ζύμης, αν έχετε. Πιέστε ελαφρά στο κέντρο για να σχηματίσετε μικρά μαξιλαράκια. Τοποθετήστε τα στο αλευρωμένο ταψί. Συνεχίστε να φτιάχνετε νιόκι με την υπόλοιπη ζύμη. Τα νιόκι πρέπει να μαγειρευτούν την ίδια στιγμή. Δεν μπορείτε να τα αφήσετε στην άκρη, αλλά μπορείτε να τα καταψύξετε (δείτε πιο κάτω).
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε 6 λίτρα αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά.
Ρίξτε περίπου τα μισά νιόκι στο βραστό νερό. Μην τα ανακατέψετε. Περιμένετε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, περίπου 4 λεπτά. Βγάλτε τα νιόκι από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώστε τα καλά σε ένα σουρωτήρι.
Συνεχίστε με τα υπόλοιπα νιόκι. Δείτε τις παρακάτω συνταγές για πέστο βασιλικού και σάλτσα γκοργκοντζόλα για οδηγίες για το σερβίρισμα των νιόκι. Ή σοτάρετέ τα σε βούτυρο και σερβίρετε με φλούδες παρμεζάνας. 

Πώς καταψύχουμε τα νιόκι

Καταψύξτε τα νιόκι αμέσως μόλις τα φτιάξετε. Τοποθετήστε τα σε μονή στρώση πάνω σε αλευρωμένο ταψί και βάλτε το ταψί στην κατάψυξη (φροντίστε να είναι επίπεδο). Καταψύξτε τα μέχρι να παγώσουν, περίπου 3 ώρες. Συγκεντρώστε τα νιόκι σε επανασφραγιζόμενα σακουλάκια. Διατηρούνται στην κατάψυξη 4 με 6 βδομάδες.

Πώς μαγειρεύουμε κατεψυγμένα νιόκι

Μαγειρέψτε κατευθείαν από την κατάψυξη σε άφθονο βραστό νερό, αλλιώς θα κολλήσουν μεταξύ τους. Βράστε 6 λίτρα αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράστε πρώτα τα μισά νιόκι και αφήστε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη. Τινάξτε όσο αλεύρι περισσεύει και ανακατέψτε καθώς ρίχνετε τα νιόκι στο νερό. Το νερό πρέπει να επανέλθει σε σημείο βρασμού το συντομότερο δυνατό. Κλείστε την κατσαρόλα, αν χρειαστεί. Περιμένετε μέχρι να ανέβουν τα νιόκι στην επιφάνεια. Βγάλτε τα από το νερό με τρυπητή κουτάλα και σουρώστε τα σε σουρωτήρι.