• Σύνδεση

ΠΑΝΤ ΤΑΙ


 Ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο στα ταϊλανδέζικα εστιατόρια στη Βόρεια Αμερική, και τώρα μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι. Τα διατηρημένα ραπανάκια ή γογγύλια (χουά τσάι πο) είναι προαιρετικά, αλλά αξίζει να τα ψάξετε – δίνουν γλυκιά γεύση στο αυθεντικό παντ τάι. Πωλούνται ολόκληρα ή κομματιασμένα. Τα κινέζικα σχοινόπρασα αποκτούν πολύ ωραία υφή όταν μαγειρεύονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα κρεμμυδάκια.

Υλικά
Για 4-6 άτομα

220 γρ. ξερά πλατιά ρυζομακάρονα (νουντλ)
5 κουταλιές της σούπας (75 mL) πάστα ταμάρινθου
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σος ψαριού
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φρέσκος χυμός λάιμ
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζάχαρη κοκοφοίνικα, ή παραπάνω, ανάλογα με το γούστο σας 
110 γρ. μέτρια σκληρό τόφου (περίπου 1/2 κούπα/125 mL)
¼ της κούπας (60 mL) φυτικό λάδι 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) ψιλοκομμένο σκόρδο
1 εσαλότ, ψιλοκομμένο 
8 μεγάλες γαρίδες (10/12), αποφλοιωμένες, χωρίς τη φλέβα
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) διατηρημένα ραπανάκια, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 μεγάλο αβγό
1 κούπα (250 mL) φρέσκες φύτρες φασολιών
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) κινέζικα σχοινόπρασα, κομμένα σε μήκη 2,5 εκ.
1/4 της κούπας καβουρντισμένα ανάλατα φιστίκια, ψιλοκομμένα
1/4 της κούπας (60 mL) φυτικό λάδι 
Φρέσκα κλαράκια κόλιανδρου, για γαρνίρνισμα 
Σφήνες λεμονιού, για γαρνίρνισμα 

Οδηγίες

Μουλιάστε τα νουντλ σε κρύο νερό τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε την πάστα ταμάρινθου, τη σος ψαριού, το χυμό λάιμ και τη ζάχαρη κοκοφοίνικα. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Κόψτε το τόφου σε κυβάκια 2,5 εκ. και στεγνώστε το με χαρτοπετσέτες. Βάλτε χαρτοπετσέτες σε ένα πιάτο. Ζεστάνετε 1/4 της κούπας (60 mL) λάδι σε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά και τηγανίστε το τόφου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει λίγο τραγανό από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το γουόκ από τη φωτιά και με ξυλάκια ή τρυπητή κουτάλα βγάλτε το τόφου και αφήστε το να στραγγίξει στις χαρτοπετσέτες. Μην πετάξετε το λάδι απ’ το γουόκ.
Σουρώστε τα νουντλ σε ένα σουρωτήρι. Ξαναβάλτε το γουόκ στο μάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε το αβγό, χωρίς να σπάσει, 1 με 2 λεπτά ή μέχρι να δέσει σχεδόν. Αναποδογυρίστε το και συνεχίστε το τηγάνισμα
Προσθέστε το σκόρδο, τα εσαλότ, τις γαρίδες και τα ραπανάκια (αν θέλετε) και τηγανίστε 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι γαρίδες (θα γίνουν αδιαφανείς και τραγανές). Αφήστε τις γαρίδες και τα εσαλότ στην άκρη και σπάστε το αβγό κατευθείαν μέσα στο γουόκ. Αφού γίνει από κάτω, σπάστε το και ανακατέψτε με τις γαρίδες. Προσθέστε τα νουντλ, ανακατέψτε και μετά προσθέστε το τόφου.
Προσθέστε τη σος ταμάρινθου και συνεχίστε να ανακατεύετε 1 με 2 λεπτά. Ο όγκος των νουντλ θα έχει μειωθεί στο μισό.
Προσθέστε τις φύτες φασολιών, τα σχοινόπρασα και τα δύο τρία των φιστικιών. Αναμείξτε και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί άλλο ένα λεπτό περίπου.
Σερβίρετε και γαρνίρετε με τον κόλιανδρο, τις σφήνες λεμονιού και τα υπόλοιπα φιστίκια.