• Σύνδεση

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Το μάτσα είναι ιαπωνικό πράσινο τσάι σε σκόνη. Καθώς ανοίγουν συνέχεια ψαγμένες τσαγερί στις μέρες μας, δε θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Δίνει στο παγωτό ανοιχτό πράσινο χρώμα και ωραία γεύση.

Για 1 λίτρο

Υλικά

2 κούπες (500 mL) κρέμα γάλακτος
1 κούπα (250 mL) πλήρες γάλα (ή μισό μισό, για πιο κρεμώδη υφή)
1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 mL) αλάτι κοσέρ 
6 μεγάλοι κρόκοι
2/3 της κούπας (160 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σκόνη μάτσα
Παγωτομηχανή 

Γαρνιτούρες (προαιρετικά)

Σαντιγί 
Πάστα ιαπωνικών κόκκινων φασολιών
Νιφάδες καλαμποκιού
Φρέσκα φρούτα, όπως πορτοκάλια και κεράσια, τεμαχισμένα σε κυβάκια

Οδηγίες

Έχετε έτοιμο ένα μέτριο μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι πάνω από ένα άλλο μπολ με πάγο. Βάλτε ένα λεπτό κόσκινο στο πάνω μπολ.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι με βαρύ πάτο σιγοβράστε την κρέμα, το γάλα και το αλάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αβγά, τη ζάχαρη και το μάτσα. Αν το μάτσα δε διαλυθεί εντελώς ρίξτε περίπου 1 κούπα (250 mL) από το μείγμα της ζεστής κρέμας σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα.
Προσθέστε το μείγμα με τα αβγά στο κατσαρολάκι με την κρέμα. Σιγοβράστε, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή πυρίμαχη σπάτουλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά ώστε να κολλάει στην κουτάλα ή να φτάσει στους 74 βαθμούς. Μην αφήσετε το μείγμα να βράσει. Περάστε αμέσως την κρέμα από το κόσκινο στο μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι. Αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βάλτε την στο ψυγείο, καλυμμένη, μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 1 ώρα.
Ψύξτε στην παγωτομηχανή, ακολουθώντας τις οδηγίες. Μεταφέρετε το παγωτό σε ένα αεροστεγές δοχείο και αφήστε το να δέσει στην κατάψυξη.
Σερβίρετε με σαντιγί και/ή όποια άλλη γαρνιτούρα θέλετε.