• Σύνδεση

ΠΑΚΟΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Αυτή η νόστιμη τηγανιτή λιχουδιά είναι κλασικό ινδικό φαγητό δρόμου. Ελαφρύ, τραγανό και εύκολο, ταιριάζει τέλεια με το γλυκό μας τσάτνι μέντας ή ακόμη και με απλή ξινή κρέμα. Σερβίρεται επίσης ως ενδιαφέρον ορεκτικό σε σικ τραπέζια, όπου το υπόλοιπο γεύμα δεν είναι ινδικό. Σε αυτή την εκπομπή μάς αρέσουν οι συνδυασμοί γεύσεων.

Για 6 άτομα ως ορεκτικό

Υλικά
1 κούπα συν 2 κουταλιές της σούπας  (280 mL) ρεβιθάλευρο (πωλείται επίσης ως μπεσάν)
1 1/2 κουταλάκι του τσαγιού (7,5 mL) μπέικιν πάουντερ
3 μέτρια κρεμμύδια, λεπτοκομμένα
2 μακριές πράσινες σεράνο ή ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1/4 της κούπας (60 mL) φρεσκοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
3/4 της κούπας (185 mL) νερό
1 1/2 κουταλάκι του τσαγιού (7,5 mL) αλάτι κοσέρ 
Φυτικό λάδι για βαθύ τηγάνισμα, περίπου 4 κούπες (1 λίτρο)
Τσάτνι μέντας και κόλιανδρου
 
Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε καλά το ρεβιθάλευρο με το μπέικιν πάουντερ. Ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια, τις πιπεριές τσίλι και το κόλιανδρο. Καλύψτε τα λαχανικά με το μείγμα και προσθέστε αργά το νερό. Θα πρέπει να μοιάζει σαν πηχτό μείγμα για τηγανίτες. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού (5 mL) τη φορά, για να γίνει πηχτό το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή γουόκ ζεστάνετε αρκετό λάδι ως τους 177 βαθμούς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Απλώστε χαρτοπετσέτες σε ένα ταψί.
Δουλέψτε με μερίδες, προσέχοντας να μη γεμίσετε υπερβολικά το τηγάνι (κάτι που θα μείωνε τη θερμοκρασία του λαδιού). Ρίξτε κουταλιές από το μείγμα στο καυτό λάδι. Τηγανίστε τα πακόρα, γυρίζοντάς τα συχνά, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά, να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τα στις χαρτοπετσέτες.
 Σερβίρετε με το τσάτνι.

Τσάτνι κόλιανδρου και μέντας
Η λέξη «τσάτνι» προέρχεται από τα αρχαία σανσκριτικά και σημαίνει γλείφω. Στην ινδική κουζίνα υπάρχει τεράστια ποικιλία τσάτνι. Το τσάτνι είναι ένα ξεχωριστό είδος σάλτσας, που μπορεί να κάνει ένα γεύμα πιο καυτερό ή πιο φρουτώδες. Μπορεί επίσης να δροσίσει τον ουρανίσκο, όπως αυτό το τσάτνι. Αν φοβάστε το κόλιανδρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό. Σερβίρεται με πακόρα ή πίτα.

Για 1 1/2 κούπα (375 mL)

Υλικά
1/2 κούπα (125 mL) φύλλα φρέσκιας μέντας
1/2 κούπα (125 mL) φρέσκο κόλιανδρο
1 πράσινες σεράνο ή ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) χυμός φρέσκου λεμονιού
1/2 κούπα (125 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά)
Αλάτι, ανάλογα με το γούστο σας

Οδηγίες
Σε ένα μίνι πολυκόφτη ή σε ένα μπλέντερ αναμείξτε όλα τα υλικά. Αδειάστε σε μπολ σερβιρίσματος.

Τσάτνι κόλιανδρου και μέντας

Η λέξη «τσάτνι» προέρχεται από τα αρχαία σανσκριτικά και σημαίνει γλείφω. Στην ινδική κουζίνα υπάρχει τεράστια ποικιλία τσάτνι. Το τσάτνι είναι ένα ξεχωριστό είδος σάλτσας, που μπορεί να κάνει ένα γεύμα πιο καυτερό ή πιο φρουτώδες. Μπορεί επίσης να δροσίσει τον ουρανίσκο, όπως αυτό το τσάτνι. Αν φοβάστε το κόλιανδρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό. Σερβίρεται με πακόρα ή πίτα.

Για 1 1/2 κούπα (375 mL)

Υλικά
1/2 κούπα (125 mL) φύλλα φρέσκιας μέντας
1/2 κούπα (125 mL) φρέσκο κόλιανδρο
1 πράσινες σεράνο ή ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) χυμός φρέσκου λεμονιού
1/2 κούπα (125 mL) απλό γιαούρτι (όχι με χαμηλά λιπαρά)
Αλάτι, ανάλογα με το γούστο σας

Οδηγίες
Σε ένα μίνι πολυκόφτη ή σε ένα μπλέντερ αναμείξτε όλα τα υλικά. Αδειάστε σε μπολ σερβιρίσματος.