• Σύνδεση

ΠΑΛΑΚ ΠΑΝΙΡ

Αυτό είναι ένα κάρι από τη βόρεια Ινδία με σπιτικό πανίρ και πουρέ σπανάκι (πάλακ). Δε θα χρειαστεί να αγοράσετε ξανά πανίρ, αφού το σπιτικό είναι πολύ καλύτερο – και είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται μόνο πήξιμο και στράγγισμα. Φτιάξτε το τη μέρα πριν αρχίσετε το κάρι. Αν το θέλετε πιο πικάντικο, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι στα κρεμμύδια και 1/2 κούπα (125 mL) ψιλοκομμένες ντομάτες για παραλλαγή.

Για 4 με 6 άτομα

Πανίρ:

Υλικά  

4 κούπες (1 λίτρο) φρέσκο πλήρες γάλα 
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χυμός φρέσκου λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) νερό
Μουσελίνα ή τουλπάνι 

Οδηγίες

Σε ένα μέτριο κόσκινο απλώστε μια μουσελίνα ή πολλές στρώσεις τουλπάνι και βάλτε το πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίξτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέστε αμέσως το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει το γάλα (θα δείτε το γάλα να χωρίζεται σε τυρόπηγμα και τυρόγαλα). Στραγγίξτε προσεκτικά το μείγμα στο κόσκινο.

Αφήστε να φύγει το τυρόγαλα, περίπου 6 ώρες ή όλη τη νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Το τυρόπηγμα που μένει στο κόσκινο λέγεται τσένα. Ζυμώστε ελαφρώς στο κόσκινο με το χέρι, μέχρι να γίνει λείο. (Κρατήστε τη μουσελίνα ή το τουλπάνι, γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε ξανά.)
Τυλίξτε το τυρί με τη μουσελίνα ή το τουλπάνι και σχηματίστε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Φροντίστε το πανίρ να είναι καλά τυλιγμένο, πριν το βάλετε σε μια πιατέλα και κάτω από μια πλάκα κοπής με ένα βάρος από πάνω. Αφήστε το να στραγγίξει κι άλλο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Ξετυλίξτε το πανίρ και κόψτε το όπως θέλετε.

Πάλακ πανίρ:

Υλικά  

450 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο καλά, χωρίς τα κοτσάνια
1 μικρή κόκκινη ταϊλανδέζικη πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε μέτρια κυβάκια
3 κουταλιές της σούπας (45 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) σπόροι κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) γκαράμ μασάλα
1 κούπα (250 mL) ψιλοκομμένο ισπανικό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1/2 κούπα (125 mL) κρέμα γάλακτος
1 πανίρ
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χυμός φρέσκου λεμονιού, για το τελείωμα

Οδηγίες

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε νερό σε δυνατή φωτιά. Έχετε έτοιμο ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Ζεματίστε το σπανάκι 30 δεύτερα με 1 λεπτό και μετά βγάλτε το με λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα. Βουτήξτε το αμέσως στο παγωμένο νερό (αυτό βοηθάει ώστε να κρατήσει το σπανάκι το ανοιχτό πράσινο χρώμα του).

Στραγγίξτε το σπανάκι. Βάλτε το σε ένα μίξερ μαζί με το τσίλι. Αναμείξτε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα και αφήστε το στην άκρη.
Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κίμινο, το γκαράμ μασάλα και τα κρεμμύδια και τηγανίστε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 1 λεπτό ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τον πουρέ σπανάκι και την κρέμα και σιγοβράστε για 2 με 3 λεπτά. Κρατήστε το ζεστό.

Κόψτε το πανίρ σε κυβάκια 2,5 εκ. Σε μια πιατέλα βάλτε χαρτοπετσέτες.

Ζεστάνετε τη 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε το πανίρ μέχρι να πάρει χρώμα, γυρνώντας το συχνά για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφήστε το να στραγγίξει στις χαρτοπετσέτες.
Προσθέστε το πανίρ στο σπανάκι με την κρέμα και ανακατέψτε. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και αλάτι.