• Σύνδεση

ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ

Πίτα του βοσκού – το απόλυτο χωριάτικο πιάτο. Η αργεντίνικη εκδοχή περιέχει σβήσιμο με κόκκινο κρασί, αρωματική ρίγανη, δασώδες δενδρολίβανο και καπνιστή πάπρικα. Και τα κομμένα βραστά αβγά από πάνω είναι μια ωραία πινελιά. Αν τη φτιάξετε σε ένα μεγάλο τηγάνι, θα είναι πιο εύκολο να το πλύνετε και να ζεστάνετε την πίτα την επόμενη μέρα. 

Για 6 άτομα

Υλικά 

2 κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κυβάκια
2 καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας  (15 mL) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
900 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) φρεσκοκομμένο δενδρολίβανο 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) φρεσκοκομμένη ρίγανη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) αλεσμένο κύμινο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7,5 mL) γλυκιά ισπανικά καπνιστή πάπρικα (pimentón dulce)
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) νιφάδες κόκκινου τσίλι
1 κούπα (250 mL) ξηρό κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση μαλμπέκ
450 γρ. ώριμες ντομάτες, λεπτοκομμένες 
1 κούπα (250 mL) καλαματιανές ελιές, χωρίς το κουκούτσι
4 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια 5 εκ.
1 κούπα (250 mL) πλήρες γάλα
6 κρόκοι από μεγάλα αβγά
2 βραστά αβγά, καθαρισμένα

Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά.
Ρίξτε μέσα τον κιμά, χωρίστε το κρέας με ένα πιρούνι ή μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε μέχρι να χάσει το ροζ χρώμα του, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε τη δάφνη, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα και τις νιφάδες τσίλι.
Ρίξτε το κόκκινο κρασί και αφήστε το να κοχλάσει 5 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τις ντομάτες και τις ελιές και καρυκεύστε ανάλογα με το γούστο σας με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει τρυφερό το κρέας και να μειωθεί το υγρό, χωρίς να εξατμιστεί τελείως. (Η γέμιση πρέπει να είναι υγρή.) Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ενώ σιγοβράζει το κρέας, βάλτε τις πατάτες σε μέτρια κατσαρόλα και ρίξτε κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν. Προσθέστε αρκετό αλάτι και βράστε σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά και αφήστε τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. Στραγγίξτε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και μην πλύνετε την κατσαρόλα. Περάστε τις πατάτες από ένα μύλο τροφών ή πολτοποιητή και ρίξτε τες πάλι στην κατσαρόλα.
Βράστε το γάλα, ρίξτε το στις πατάτες και αναμείξτε με ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε τους κρόκους, έναν τη φορά, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένας αφράτος και κίτρινος πουρές.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς με τη σχάρα στο κάτω τρίτο του φούρνου.
Κόψτε τα βραστά αβγά σε φέτες 1 εκ. και βάλτε τα πάνω στο μείγμα με το κρέας. Ρίξτε από πάνω τις πατάτες και απλώστε με μια σπάτουλα. Με ένα πιρούνι διακοσμήστε την επιφάνεια.

Ψήστε για 35 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες από πάνω. Αφήστε την πίτα να κρυώσει 15 λεπτά πριν σερβίρετε.