• Σύνδεση

ΨΑΡΙ ΣΕ ΤΣΑΤΝΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΤΣΙΛΙ


 Όταν σκεφτόμαστε την ινδική κουζίνα, μας έρχονται στον νου εικόνες από κάρι και μπρεζέ. Η Ινδία όμως είναι μια μεγάλη χώρα που περιβάλλεται από νερό από τρεις μεριές. Αυτό σημαίνει πολλά ψάρια, που σερβίρονται στον ατμό, τηγανητά ή ψητά. Η μαρινάδα είναι απλή και θα λατρέψετε το πώς ταιριάζουν αυτές οι γεύσεις με το γλυκό ιππόγλωσσος. Και το τσάτνι έχει μόνο τρία υλικά, αλλά δημιουργούν ένα γευστικό προφίλ γεμάτο αντιθέσεις.

Για 4 άτομα

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) αλεσμένος κουρκουμάς
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2.5 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 
4 σκελίδες σκόρδο, συνθλιμμένες
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) χυμός φρέσκου λάιμ
700 γρ. φιλέτα λευκόσαρκου ψαριού (όπως ιππόγλωσσου), χωρίς την πέτσα, χωρισμένα σε 4 ίσα κομμάτια
5 αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι
1/3 της κούπας νιφάδες αποξηραμένης άγλυκης καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) ξύδι
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φυτικό λάδι 
1/2 κούπα (125 mL) νερό

Οδηγίες

Φτιάξτε μια μαρινάδα αναμειγνύοντας τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το χυμό λάιμ σε ένα μπολ. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Βάλτε το ψάρι σε μεγάλο ρηχό πιάτο και αλείψτε το με τη μαρινάδα. Κρατήστε το καλυμμένο στο ψυγείο το πολύ μισή ώρα.
Βάλτε τις πιπεριές τσίλι, την καρύδα, το ξύδι και άφθονο νερό σε ένα μύλο καφέ για μπαχαρικά, ένα μίνι πολυκόφτη ή ένα μπλέντερ και αναμείξτε μέχρι να γίνουν πάστα. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό προσθέστε κι άλλο νερό. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα μύλο μπαχαρικών για να αλέσετε τις πιπεριές και την καρύδα πριν τις βάλετε με το ξύδι και το νερό σε ένα μικρό μπολ.)
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε την πάστα τσίλι και καρύδας και τηγανίστε 30 με 60 δεύτερα (χωρίς να μαυρίσει). Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε 1/2 κούπα (125 mL) νερό για να γίνει σάλτσα. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, προσθέστε το ψάρι.
Αφήστε το ψάρι να σιγοβράσει μέχρι να γίνει, 6 με 8 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Γυρίστε τα φιλέτα μία φορά. Ξύστε λίγο τα φιλέτα στο κέντρο. Θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα και να είναι σχεδόν τελείως αδιαφανή, αλλά στιλπνά. 
Βάλτε τα σε πιάτα σερβιρίσματος και σερβίρετε με ρύζι.