• Σύνδεση

ΨΗΤΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΕ ΚΟΛΛΩΔΕΣ ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ


 Το γλυκό κολλώδες ρύζι με γάλα καρύδας είναι ένα υπέροχο ταϊλανδέζικο επιδόρπιο που σερβίρεται με μάνγκο ή οποιοδήποτε φρέσκο φρούτο. Ή μπορείτε να το σερβίρετε με ψητές μπανάνες, που γίνονται μαλακές και καπνιστές. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε όλα τα υλικά ενός κλασικού παγωτού με φρούτα. Το κολλώδες ρύζι πωλείται επίσης ως γλυκό ρύζι.

Υλικά
Για 5 άτομα

Γλυκό κολλώδες ρύζι με γάλα καρύδας

2 κούπες (500 mL) λευκό κολλώδες ρύζι
2 κούπες (500 mL) γάλα καρύδας
2 κούπες (500 mL) ψιλή ζάχαρη 
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) αλάτι κοσέρ 
Καλάθι για μαγείρεμα στον ατμό

Ψητές μπανάνες

5 ώριμες μπανάνες
1/2 κούπα (125 mL) νιφάδες αποξηραμένης άγλυκης καρύδας
1 κουταλιά της σούπας (15 mL) κρυσταλλική ζάχαρη 

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

1 λάιμ, κομμένο σε 5 σφήνες
Σος σοκολάτας (δείτε παρακάτω)
Χοντροκομμένα καβουρντισμένα φιστίκια
Ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος
Παγωτό βανίλια

Οδηγίες

Γλυκό κολλώδες ρύζι με γάλα καρύδας:
Μουλιάστε το ρύζι αποβραδίς. Βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ. Δουλεύοντας στο νεροχύτη, ρίξτε κρύο νερό στο μπολ και ξεπλύνετε το ρύζι. Αδειάστε το νερό από το μπολ και επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές ακόμη. Τέλος, γεμίστε το μπολ με κρύο νερό και αφήστε το ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου.
Την επομένη σουρώστε και ξεπλύνετε το ρύζι με κρύο νερό μια τελευταία φορά. Κόψτε ένα τετράγωνο κομμάτι τουλπάνι, μεγαλύτερο από το καλάθι σας. Βάλτε το μέσα στο καλάθι. Τοποθετήστε το ρύζι στο κέντρο του τουλπανιού και μετά πιέστε ελαφρώς. (Δε θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα αν είναι στοιβαγμένο πολύ ψηλά στο κέντρο.) Διπλώστε το τουλπάνι πάνω από το ρύζι.
Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και μετά προσθέστε το καλάθι. Καλύψτε το, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και αφήστε το 2 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε το ρύζι στο ατμό μέχρι να μαλακώσει, περίπου 20 λεπτά, δοκιμάζοντας κόκκους από το κέντρο του καλαθιού.
Ενώ μαγειρεύεται το ρύζι, αναμείξτε σε ένα μέτριο μπολ το γάλα καρύδας με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Όταν γίνει το ρύζι, μεταφέρετέ το σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε την κρέμα καρύδας, ανακατεύοντας καλά. Καλύψτε και αφήστε το ρύζι στην άκρη σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Ψητές μπανάνες:
Προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μετά καθαρίστε τη σχάρα.
Τρυπήστε τις μπανάνες με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Ψήστε τις μπανάνες με τη φλούδα τους. Όταν αρχίσει να σκάει η φλούδα, ανοίξτε τες με ένα μαχαίρι ώστε να φύγει ο ατμός. Ψήστε μέχρι να εμφανιστούν σημάδια στη φλούδα και να μαλακώσουν οι μπανάνες στο εσωτερικό, αλλά να κρατάνε λίγο, 4 με 5 λεπτά. Βάλτε τις μπανάνες σε ένα πιάτο. 
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε την καρύδα με τη ζάχαρη. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Πασπαλίστε αυτό το μείγμα στο σημείο όπου έχουν ανοίξει οι μπανάνες.
Σερβίρετε αμέσως με το κολλώδες ρύζι με γάλα καρύδας. Τρώγεται με κουτάλι, πιάνοντας την μπανάνα μαζί με την καρύδα. Αν θέλετε, πριν σερβίρετε, μπορείτε να ρίξετε λίγο χυμό λάιμ πάνω από τις μπανάνες, να ραντίσετε το πιάτο με σος σοκολάτας, να γαρνίρετε με φιστίκια κλπ.

Εύκολη σος σοκολάτας
Ψιλοκόψτε αρκετή ημίγλυκη σοκολάτα για να φτιάξετε 1 1/4 κούπες (310 mL) και βάλτε τη σε ένα μπολ. Βάλτε 3/4 της κούπας (185 mL) κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Μόλις σιγοβράσει, ρίξτε την αμέσως πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) φρουκτόζη και καλύψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε άλλη μια φορά το μείγμα.